királyi család titok vezetéknév
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Soha eszünkbe nem jutna teljes néven szólítani a királyi család tagjait, hiszen anélkül is pontosan tudjuk kikről van szó. Ti tudjátok, mi a vezetéknevük? 

Mivel a királyi család tagjait mindenki ismeri, így a vezetéknevüket nem használjuk, ha róluk beszélünk. De vajon milyen nevet viseltek anno az iskolában vagy például a katonaság ideje alatt?

Ez a királyi család hivatalos vezetékneve Forrás: AFP

1917 előtt egyáltalán nem használtak vezetéknevet. Akkoriban csak keresztnevet viseltek, melyhez annak a dinasztiának vagy háznak a nevét párosították, amelyhez tartoztak. Néhányunknak például ismerős lehet a Tudor-ház ( House of Tudor ) vagy a York-ház (House of York) elnevezés.

Az első világháború után, V. György király megszüntette az összes német kötődésű nevet, és a dinasztiát Szász-Coburg-Gothairól Windsorira változtatta. Ezt követően Windsor lett a királyi család hivatalos vezetékneve is, a dinasztiából fakadóan.

Erzsébet királyné például már Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven jött a világra 1926-ban. Férjével, Fülöp edinburgh-i herceggel úgy döntöttek, hogy közös leszármazottaikat szeretnék valahogy megkülönböztetni a család többi tagjától, ezért a gyerekek a Mountbatten-Windsor vezetéknév kombinációt viselik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.