A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Budapesten, ezért hétfőn sokaknak kell majd a garázsban hagyniuk a kocsijukat. A rendőrség fokozottan ellenőrzi az intézkedés betartását, és 150 ezer forint bírságot is kiszabhat azoknak, akik mégis autóba ülnek.

Szmogriadó miatt hétfőn sokaknak kell az autó helyett a tömegközlekedést választani Budapesten. Reggel 6 órától tiltólistások azok a kocsik, amelyek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Január másodikán is volt szmogriadó: egy nő pormaszkot viselt a Budai VárbanForrás: MTI/Mohai Balázs

A rendőrség fokozottan ellenőrzi az intézkedés betartását. Azok, akik a figyelmeztetés ellenére mégis autóba ülnek, akár 150 ezres bírságra is számíthatnak. Reggel 6 órától este 22 óráig tart a korlátozás minden nap addig, amíg nem történik további intézkedés. Területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint - Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében - a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Az intézkedés csak akkor nem lép életbe, hogyha javul a levegő minősége a vasárnapi mérések alapján. Ez azonban csak a hétfő hajnali kiértékeléskor fog kiderülni. Az OMSZ előrejelzései szerint azonban vasárnap nem valószínű változás, keddtől várható némi javulás, ám a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók - írja az MTI.