Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 27-én indult el Budapestről a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának" nevezett szakaszán - melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg - több hazai híresség is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot.

A csapatot fent a felhők felett szikrázó napsütés, odalent sűrű szmog fogadta. Leszállás előtt a gép körözött egy darabig kb. 5 km magasságban, mivel dugó volt a katmandui reptéren, és nem engedték leszállni. Cserébe hat kört írtak le, minden alkalommal megcsodálhatta a csapat a Himalája fenséges nyolcezreseit, köztük a Mount Everestet.

Everest Expedíció 2017Forrás: Everest Expedíció 2017 Mohai Balázs

Katmandu rendezett káosza az európai szem számára riasztóan hat. Elképesztő a forgalom, mindenki dudával szerez érvényt az elsőbbségének, valahogy mégis működik az egész. Óriási a por, sokan arcmaszkot használnak. Az utcákon üzlet üzlet hátán, a legkülönfélébb profillal: sarki gumijavító, mellette közvetlenül egy zöldséges, a másik oldalán bontott csirkét árulnak, hűtőpultot azonban nem látni. Mindenütt légkábelek erdeje fut végig az utcákon, villanyszerelők rémálma lehet a város, vagy paradicsoma, nézőpont kérdése. Óriási a kontraszt: az összedőlés szélén álló házak tömkelege, közvetlen mellettük pedig vadonatúj épület pompázznak. 2015-ben bekövetkezett földrengés nyomait még mindig erősen magán viseli a város.

A trekking csapat első napja a Katmandu világának megismerésével telt, expedíciós hegymászóinknak pedig adminisztrációs feladatokkal. Dávid és Szilárd találkozott Billi Bierlinggel, a Himalayan Database munkatársával, az adatbázist Elizabeth Hawley alapította, és minden expedíció bejelentkezik náluk, ők tartják nyilván a himalája-i mászásokat 1960 óta. Majd Dávid átvette a Mount Everestre szóló mászási engedélyeket.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.