A Magyar Everest Expedícióra Klein Dávid és Suhajda Szilárd mellett több sztár is elindult, ugyan ők csak az alaptáborig kísérik el a profi hegymászókat, de már így is rengeteg élményben volt részük, mindegyikük túlszárnyalja önmagát. Íme Lilu és Száraz Dénes beszámolója az eddigi tapasztalataikról.

Az Everest Expedícióra több sztár is elkíséri Suhajda Szilárdot és Klein Dávidot, akik oxigénpalack nélkül akarnak felérni a Föld legmagasabb pontjára. A sztárcsapat célja ennél sokkal szerényebb, ők "csak" az alaptáborig kísérik a profikat 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva. Az első géppel utazók már le is szálltak a világ legveszélyesebb repterén Luklában, a túra számukra elkezdődött. Innen jutottak el hatalmas szurdokokon, acélsodronyú függőhídakon át a 3440 méteren fekvő Namche Bazarba, de Lilunak nem volt sétagalopp az út eddig.

Lilu saját magát győzte leForrás: Mohai Balázs Everest Expedíció 2017

„Nekem nagyon fárasztó volt, de szerintem mindenkinek. Azt gondoltam, hogy nehezebb lesz, de a legvégén volt egy mélypontom kb. 20 perccel az érkezés előtt. Akkor azt éreztem, hogy most már véget kell érnie a lépcsők és a felfelé kígyózó utaknak. Hosszú órákon keresztül néztem magam elé, és mindig csak egy meredek emelkedőt láttam, aminek, ha felértem a tetejére, egy újabbat találtam mögötte. De mindennek ellenére a saját várakozásaimon felül teljesítettem, csak a combom fáj kicsit. Két fontos segítséget kaptam a mai naphoz. Eleinte nem éreztem túl jól magam, és Geszti Peti szúrta ki, hogy túl vagyok öltözve. Esőre készültünk, és felvettem a nadrág alá az aláöltözetet is, ezért főleg a napon nagyon melegem volt. Utána sokkal könnyebben ment. A másik fontos segítség a serpám volt, aki egyszerűen csodálatosan vezetett. Biztosan nem tudtam volna végigcsinálni a mai napot, ha nem pontosan azt csinálom, amit mond. 7 vagy 8 órát jöttünk, és végig az általa diktált tempót követtem. Tökéletesen osztotta be az erőmet, amit jobban mért fel, mint én magam. Amikor hallotta, hogy nagyon zihálok, akkor hátra fordult, megmérte a pulzusomat, és annak megfelelő hosszúságú, 1-2 perces pihenőt írt elő. Olyan hálás vagyok neki, a végén egy óriási ölelést is adtam neki. Nélküle tényleg nem ment volna. Végtelenül profik és nagyon-nagyon kedvesek" - mondta Lilu.

Száraz Dénes eltévedtForrás: Mohai Balázs Everest Expedíció 2017

A csapat az éjszakát 3440 m-en fekvő Namche Bazarban töltötte, hogy hozzászokjanak a magassághoz. Száraz Dénes reggel úgy határozott, fut egyet, de végül eltévedt a színész. "El is indultam lefelé, és én, aki még a hazai, remekül kiszalagozott terepfutó versenyeken is képes vagyok eltévedni, természetesen rossz irányba fordultam. Egy fenyőerdőbe érve lett gyanús, hogy ilyet felfelé nem láttam. Visszafordultam, de ezzel egy 10-15 percet ráhúztam a túrára, ami plusz 3 km volt" - számolt be Dénes, aki ettől függetlenül nagyon élvezte a kis kitérőjét.