Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegnő 1,5 millió euró kártérítést követel a Closer francia pletykamagazintól, amely 2012-ben félmeztelen fotókat közölt a hercegnőről - jelentette be kedden a Closer ügyvédje a Nanterre-ben folyó bírósági tárgyaláson.

Vilmos és Katalin egy magánbirtokon pihent a dél-franciaországi Provence-ban, amikor a fotókat távolról, teleobjektívvel készítették. A Closer 2012 szeptemberében közölte a felvételeket, amelyek megjelenése nagy botrányt kavart Nagy-Britanniában.

Katalin hercegné és Vilmos herceg kártérítést követelForrás: AFP/2016 Getty Images/Chris Jackson

Károly herceg londoni hivatala, a St. James Palace erőteljes hangú közleményben ítélte el az esetet, mondván a "francia magazin groteszk és igazolhatatlan módon taposott bele Vilmos és Katalin magánéletébe", és emlékeztetett a Párizsban 1997-ben autóbaleset áldozatává vált Diana walesi hercegnő halálára, akit élete utolsó pillanatáig hajszoltak a bulvárfotósok.

Nem sokkal később a hercegi pár a magánszféra megsértése miatt büntetőfeljelentést tett a Párizs közeli Nanterre ügyészségén, és bírói végzéssel betiltották a fotók további megjelenését. Az ügyben hat ember - köztük három párizsi székhelyű fotós, a Closer egyik szerkesztője, valamint igazgatója és a magazint kiadó vállalatcsoport vezérigazgatója - ellen emeltek vádat a francia hatóságok.
A bírósági tárgyaláson a hercegi pár nem vesz részt.

A La Provence regionális hetilaptól, amely szintén közzétett egy topleszfotót a hercegnőről, a felperesek 50 ezer euró kártérítést követelnek - közölte kedden a lap ügyvédje.