Az ország tíz nyugati megyéjére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ország tíz nyugati megyéjében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a dunántúli területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Vihar Budapesten 2017.05.23-énForrás: Csudai Sándor - Origo

"Szombaton napközben a Dunántúlon elszórtan, Dél-Alföldön helyenként várható zivatarok kialakulása. Zivatarban egy-egy helyen rövid idő alatt 20-40 mm csapadék is hullhat, illetve jégeső, 60-70 km/h körüli széllökés is előfordulhat. Legjobb eséllyel a Dunántúl délnyugati részén alakulhat ki intenzív zivatar, felhőszakadás. Estétől stabilizálódik a légkör" - írják.

Vasárnap a déli óráktól már több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, de meleg marad az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a legtöbb helyen eléri, illetve meg is haladja a 30 fokot. "Vasárnap délután megerősödő, viharossá fokozódó (~50-70 km/h) északnyugati széllel, záporokkal, zivatarokkal egy front érkezik, mely estére eléri a Duna vonalát, illetve a Dél-Dunántúl térségét, majd kelet felé helyeződik át. Ugyanakkor késő délutántól az Alföldön a front megérkezése előtt is már labilizálódik a légkör és kialakulhat helyenként zivatar.

Néhol heves zivatar előfordulhat 80 km/h feletti széllel, nagyobb méretű jéggel és rövid idő alatt 25-30 mm feletti csapadékkal.

Intenzívebb kísérőjelenségek kialakulásához a Dunántúl északi felén, illetve este a középső országrészben mutatkoznak legjobb feltételek. Késő este keleten várható intenzívebb zivatartevékenység."