Az amerikai producer, Harvey Weinstein szexbotránya igazi lavinát indított el Magyarországon is: kiderült, hogy itthon is van olyan rendező, aki visszaélt a hatalmával. Sárosdi Lilla színésznő számolt be történetéről elsőként Facebookon.

Sársodi Lilla színésznő Facebook-oldalán számolt be arról, hogyan zsarolta őt szexuálisan egy nagy magyar színházi rendező, aki a mai napig tanít fiatalokat. Írása után több levelet kapott hasonló történetekről, sokan pedig a rendező nevét követelték, de ő nem árulja el: azt mondta, inkább határolódjon el mindenki az ilyen cselekedetektől. A Katona József Színház közzé is tette álláspontját

Katona József Színház elhatárolódott a molesztálásoktólFotó: Adrián Zoltán - Origo

Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügyével és Sárosdi Lilla színésznő nyilvánosságra hozott történetével kapcsolatban színházunkhoz több sajtómegkeresés érkezett a napokban, melyek a hazai színházi szféra lehetséges érintettségét vizsgálják. Az üggyel kapcsolatos álláspontunk a következő:

1. A Katona József Színház mélyen elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját. Az emberi méltóság sérthetetlenségének minden, emberek közötti kapcsolat alapját kell képeznie, ugyanúgy a családon, magánszférán belül, mint a munkahelyeken. Elítéljük az alá- és fölérendeltségi viszony bármilyen jellegű kihasználását és a hatalommal való visszaélést, legyen szó tanár és diák, vállalkozásban, vagy állami szférában dolgozó vezető és beosztott, vagy éppen színházi rendező és színész közötti helyzetekről. Azonban attól is óva intenénk mindenkit, hogy a napvilágra került szomorú eset alapján a magyar színházakat és a magyar színházi élet egészét általánosságban elítélő következtetésre jusson.

2. A Katona József Színház Nonprofit Kft. Üzemi Szabályzata – mely érvényes minden alkalmazottra és a színházzal egyéb szerződéses jogviszonyban állókra –, többek között előírja egymás méltóságának tiszteletben tartását, és felhívja figyelmet azokra a belső fórumokra, ahol a kollégák a munkakörülményeket érintő észrevételeket megtehetik.

3. Társulatunk tagjainak szakmai előmenetele és elismerése kizárólag tehetségükkel, egyéni teljesítményükkel és munkájuk minőségével van összefüggésben. A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül.