Egy alkalmazott vádolta meg az ELTE egyik professzorát szexuális zaklatással, az ügyben zajlott vizsgálat lezárult: az egyetem azonnal kirúgta az oktatót szexuális zaklatás miatt. 

Az ELTE egyik professzorát szexuális zaklatással vádolta egy alkalmazott. Néhány napja Tumblr-en jelent meg az áldozat névtelen posztja, arról, miket kellett eltűrnie a professzortól. "Nettó ... fizuért tűrtem, hogy zaklasson, fogdosson, nyalogasson. Akárhányszor kértem segítséget, engem hibáztattak, hogy miért nem rúgtam torkon stb." -  olvasható a bejegyzésben. Az egyetem etikai vizsgálatot indított az ügyben, amelynek eredményeként azonnali hatállyal kirúgták a professzort szexuális zaklatás miatt. 

Szexuális zaklatás miatt menesztették az ELTE professzorátForrás: Shutterstock

"Az etikai eljárásban megállapítást nyert, hogy a panaszolt vezető státuszú oktató súlyos etikai vétségeket követett el, mert az ELTE Etikai Kódexben tiltott cselekményeket, magatartásokat tanúsított. A panaszossal szemben visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek. A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált.

Az ELTE Központi Etikai Bizottsága a legsúlyosabb etikai szankciókat alkalmazta a panaszolttal szemben. Az ELTE rektora pedig munkáltatói jogkörében eljárva, azonnali hatállyal megszüntette a vezető státuszú oktató közalkalmazotti jogviszonyát" - írta közleményében az ELTE.  Az Index úgy tudja, hogy a menztett professzor nem más, mint Mikonya Györgyről, a Tanító- és Óvóképző Kar dékánja. Azé a karé, amelynek néhány évvel ezelőtti gólyatáborán szexuális erőszak történt.