December 3-án lesz az idei év első és egyetlen Szuperholdja. Érdemes figyelni az eget, ugyanis ez a jelenség káprázatos, az energiáiról nem is beszélve.

Szuperholdnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. 

December 3-án vasárnap, az évben először és utoljára, szuperhold fogja beragyogni az éjszakai égboltotForrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a jelenség. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet, idén ez lesz az első és az utolsó.

Bár csillagászati szempontból nem számottevő ez a jelenség, asztrológiai szempontból annál inkább. A hozzáértők szerint ilyenkor hatalmas energiák szabadulnak fel. A Telihold segít a problémák felszínre hozásában, ha például valakivel problémád van, de azt régóta nem mered előhozni, a Telihold segít ebben.