Javítóintézetbe kerül W. Dávid, a 17 éves rákoskeresztúri gyilkos

Forrás: MTI/Cseke Csilla -
Rákoskeresztúr javítóintézet W. Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első fokú bíróság házi őrizetbe helyezte a rákoskeresztúri gyilkosság gyanúsítottját, másodfokú bíróság álláspontja szerint azonban javítóintézetben a helye a 17 éves gyilkosnak, W. Dávidnak. 

A 17 éves W. Dávid megölte volt barátnőjét, Fannit. A lány szakított vele, az állandó féltékenysége és a veszekedések miatt, a fiú pedig nem bírta elviselni a szétválást. Az elsőfokú bíróság január 15-én elrendelte a gyanúsított házi őrizetét és nyomkövető technikai eszközzel történő követését. Megállapította: a fiatalkorú rendezett családi körülmények között él, középiskolában tanul és emellett állandó munkahelye is van, a magatartásával korábban nem volt probléma. Ezeket a körülményeket értékelve az elsőfokú bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöbölésére elegendőnek tartotta a házi őrizetet, amelynek eredményességét nyomkövető eszközzel biztosította.

JAvítóintézetbe kerül a rákoskeresztúri 17 éves gyilkos - Képünk illusztráció Forrás: MTI/Cseke Csilla

A másodfokú bíróság álláspontja szerint

az élet elleni bűncselekmény súlya és társadalomra veszélyessége már önmagában is felveti a gyanúsított szökésének veszélyét,

s utalt arra, hogy a fiatalkorú gyanúsítottal szemben kiszabható szabadságvesztés leghosszabb időtartama 10 év. A konkrét ügy vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a bűncselekmény előzményei, jellege, az elkövetés módja, a gyanúsított magatartása az elkövetés után és az elfogása során egyértelműen megalapozza a szökés és elrejtőzés veszélyét. Ezt a kedvező családi és lakhatási feltételek sem közömbösítik.

Hivatkoztak továbbá arra az "irányadó bírói gyakorlatra", amely szerint a nyomkövető eszközzel végrehajtott házi őrizet sem küszöböli ki teljesen a szökés,

elrejtőzés veszélyét, ez az eszköz az ellenőrzést teszi hatékonyabbá és a szabályok megszegése esetén lehetőséget ad a gyors rendőri intézkedésre -írja az MTI. Ezért a másodfokú bíróság megváltoztatta a korábbi határozatot és egy hónapra elrendelte W. Dávid előzetes letartóztatását, amelyet javítóintézetben kell végrehajtani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.