Két halálos kimenetelű otthonszülés miatt emeltek vádat dr. Geréb Ágnes pszichológus szülész-nőgyógyász ellen, akinek március 6-án kell megkezdenie két éves fogházbüntetését. Emellett 10 évre eltiltották szakmája gyakorlásától, a szülésznő kegyelmi kérvényt nyújtott be.

A magyarországi otthonszülés és az anyák jogaiért folytatott harc vezérlakjának tartott dr. Geréb Ágnes pszichológus szülés-nőgyógyász március 6-án kezdi meg fogházbüntetését. Halasztási kérvényt nyújtott be, hogy a kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen megkezdenie büntetését. A kegyelmi kérvényt dr. Áder János köztársasági elnök és dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter bírálja majd el.

Korábbi cikkünkben megíruk, hogy Dr. Geréb Ágnesre a büntetést két tragikus kimenetű otthonszülés miatt szabta ki az Ítélőtábla foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt.

Geréb Ágnes forradalmasította a hazai szülés gyakorlatát."Fotó: Polyak Attila - Origo "

A szülész-nőgyógyász nevéhez fűződik az apás szülés bevezetése Magyarországon, a nők jogainak elismertetése, a szülési módok szabad megválasztása, valamint a dúlaság bevezetése is. Bábamunkacsoportot is létrehozott, azzal a céllal, hogy megalkossák az intézeten kívüli szülés törvényi kereteit is, ami később – elsősorban az ő eredményeikre építve – meg is született.