Ahogyan arról korábban beszámoltunk, érdemes újra elővenni legvastagabb téli kabátunkat, ugyanis szombaton megkezdődik a szibériai eredetű hideglevegő áramlása. Az előrejelzések szerint a jövő hét első napjaiban a derült, szélcsendes, hófedte tájakon -20, -18 fokos minimumok is előfordulhatnak.

A Vöröskereszt most összefoglalta, mi az, amire oda kell figyelnünk a következő napokban. Felhívják a figyelmet arra, hogy gondoskodjunk a réteges, meleg öltözetről, amennyiben tartósan a szabadban tartózkodnánk, feltétlenül védjük a fülünket, a kezünket, a nyakunkat, az arcunkat és a fejünket.

Ha útra kell kelnünk, ne felejtsük el előzetesen tájékoztatni hozzátartozóinkat útvonalunkról és várható érkezésünkről. Telefonunk legyen teljesen feltöltött állapotban és energiatakarékos használatával (kikapcsolt mobil internet, repülőgép-üzemmód, stb.) biztosítsuk annak töltöttségét. Mindenképen legyen nálunk ivóvíz és némi harapnivaló arra az esetre, ha elakadnánk vagy várakozni kényszerülnénk. Utazás közben folyamatosan figyeljük, hogy merre járunk – segítségkérés esetén pontos helyzetünk az egyik legfontosabb információ." – írják.

Zord időjárás vár ránk a következő hétenForrás: MTI/Varga György

Ezenfelül az autónk is legyen felkészítve a téli időjárásra, érdemes esetleg pokrócot, elemlámpát, tartalék cipőt, nadrágot és zoknit is bekészítenünk csomagtartónkba. Csakis teli tankkal induljunk útnak és előtte tájékozódjunk az út- és látási viszonyokról az Útinform, az aktuális időjárási helyzetről pedig az Országos Meteorológia Szolgálat oldalán.

Otthonunkat is érdemes felkészíteni az elkövetkező napokra. Amennyiben nem rendelkezünk távfűtéssel, hanem valamilyen tüzelő-berendezés biztosítja (kályha, kazán, stb.) a meleget, a nagy hidegben is biztosítsuk az égéshez szükséges megfelelő levegő-utánpótlást. Szereljünk fel szén-monoxid érzékelőt a lakás több pontján, amelynek jelzése esetén azonnal nyissuk ki az ablakokat és menjünk szabad levegőre. Az extrém hidegben a fűtés intenzívebb, és a szeles időjárás miatt a szén-monoxid mérgezések esélye is magasabb lehet. Javasolt továbbá otthonunkban tartani három napra elegendő ivóvizet valamint fogyasztásra kész tartós élelmiszert arra az estre, ha a közművek meghibásodása miatt problémáink adódnának. Ezen kívül az elemlámpák, elemes rádiók, tartalék elemek, pokrócok elengedhetetlen elemei egy felkészült háztartásnak."