A hétvégére várható extrém hideg miatt vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erősforrások Minisztériuma pénteken. Czibere Károly, az EMMI munkatársa arra kéri a lakosságot, mindenki figyeljen az utcán élőkre. 

A riasztás várhatón egy hétig lesz érvényben, amelyet a hétvégi extrém hidegre való tekintettel adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Czibekere Károly, az EMMI munkatársa sajtótájékoztatóján elmondta, arra kérik a lakosságot, hogy figyeljenek a kihűléssel fenyegetett, utcán élő társaikra. 

Hozzátette: a diszpécserközpontok, az utcai szociális munkatársak és  a potenciális befogadóhelyek felkészülten várják az érkezőket, de szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is fogadniuk kell a rászorulókat. 

Cziere Károly mindenkit arra kért, hogy ne csak az utcán élőkre figyeljenek, hanem az otthonukban egyedül élőkre, idősekre is, szükség esetén pedig hívjanak hozzájuk segítséget. A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportal.hu oldalon.

Extrém hideg jön, figyeljünk a rászorulókra!Forrás: AFP

Az időkép előrejelzése szerint szombaton még délnyugaton szállingózhat a hó, de napközben már napsütésre is lehet számítani. Délután az északi és a középső tájakon helyenként hózápor, átmeneti kisebb havazás is előfordulhat. Reggel a havas, derült tájakon -8, -10 fok köré is lecsökkenhet a hőmérséklet, napközben mindössze -4, +3 fok várható.

Vasárnap még tovább hűl a levegő. Az ország északi felén naposabb, a délin felhősebb időre készülhetünk, de csapadék nem valószínű. Arra azonban készüljünk fel, hogy az északi-északkeleti szél élénk, erős lesz. Hajnalban a havas, derült, kevésbé szeles tájakon -15 fok alá is lecsökkenhet a hőmérséklet, napközben pedig -8, -2 fokot mérhetünk.