Az intenzív havazás, hófúvás és ónos eső miatt szombaton 140, vasárnap délig pedig 250 beavatkozást végeztek a tűzoltók, a legtöbb esetben kidőlt fákhoz, árokba csúszott, úton elakadt vagy keresztbe fordult járművekhez riasztották őket - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap az MTI-t.

Kétezer tűzoltó van készenlétben ötszáz járművel, a szolgálatban lévők számát a havazással leginkább érintett területen száz emberrel megnövelték. A fák több helyen nem bírták el a hó súlyát, ágak törtek le, fák dőltek ki. Hat megyében, több mint ötven településen jellemzően a villany vezetékekre rakódó jég súlya miatt szakadtak le vezetékek, törtek el oszlopok. Az áramkimaradások 34 ezer fogyasztási helyet érintenek. A szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon, a tűzoltók megtisztítják a sérült vezetékek környékét.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha valahol nagyon elhúzódna a hiba elhárítása és a lakások kihűlnek, a katasztrófavédelem azonnal melegedőket nyit meg - jelezte. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van még néhány lezárt útszakasz, az autósok indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról.