A valaha élt egyik legnagyobb állat egy újabb példányának maradványaira bukkantak kutatók a délnyugat-angliai Lilstockban. Az ichtioszaurusz hossza 85 láb lehetett, azaz majdnem 26 méter, ami éppen nem éri el a világ legnagyobb állatának, a kék bálnának méreteit. 

A nagyjából 250 millió évvel ezelőtt élt tengeri élőlény, az ichtioszaurusz minden bizonnyal a világ egyik legnagyobb állata lehetett. Egy újabb példány maradványaira bukkantak kutatók a délnyugat-angliai Lilstockban 2016-ban - írja a National Geographic.

Az állat hossza majdnem eléri a kék bálnáétForrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

A vizsgálatok során megállapították, hogy az állat hossza mintegy 85 láb, azaz 26 méter volt, amely majdnem eléri a világ legnagyobb állatának, a kék bálnának a hosszát, ami akár 30 méter is lehet.

Igaz, hogy a darabokra tört állkapocsdarabot már 2016-ban megtalálták, de elképesztő méretei miatt azt hitték, hogy a dinoszauruszok családjában tartozik. Egy nemzetközi kutatócsoportnak köszönhetően viszont fény derült rá, hogy az úgynevezett halgyíkok családjából származik az egyed.