Egymillióval csökkent a dohányosok száma egy év alatt Franciaországban

leszokás dohányos Franciaország cigaretta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egymillióval csökkent a naponta rágyújtó dohányosok száma egy év alatt Franciaországban egy kutatás szerint.

Csökkent a dohányzó tinédzserek és az alacsony jövedelmű dohányosok száma is 2017-ben az előző évhez viszonyítva. Ilyen visszaesés nem volt tapasztalható az elmúlt évtizedben a felmérést végző Public Health France szerint.

A kutatók szerint a jelenség hátterében a dohányzásellenes intézkedések állhatnak. Az elmúlt években Franciaországban a dohánytermékek semleges csomagolást kaptak, nőtt a cigaretta ára, és volt egy dohányzásmentes hónapot népszerűsítő kampány is. A kutatás szerint 2017-ben a 18 és 75 év közötti korosztály 26,9 százaléka gyújtott rá mindennap, míg egy évvel korábban még a 29,4 százalékuk: 13,2 millióról 12,2 millióra csökkent a számuk ebben az időszakban.

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter üdvözölte a dohányosok számának csökkenését, különösen az alacsony jövedelmű rétegek körében, kiemelve, hogy a dohányzás növeli az egyenlőtlenséget. A miniszter terve szerint 2020 novemberéig több lépcsőben 10 euróra emelik egy csomag cigaretta árát.

Egy tavaly megjelent tanulmány szerint a dohányzásellenes intézkedések ellenére világviszonylatban növekedett a dohányosok száma.

Dohányzás okozza minden tízedik halálesetet a világban, ezen esetek fele négy országban - Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban - történik a Lancet brit orvosi hetilap szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.