Egymillióval csökkent a naponta rágyújtó dohányosok száma egy év alatt Franciaországban egy kutatás szerint.

Csökkent a dohányzó tinédzserek és az alacsony jövedelmű dohányosok száma is 2017-ben az előző évhez viszonyítva. Ilyen visszaesés nem volt tapasztalható az elmúlt évtizedben a felmérést végző Public Health France szerint.

A kutatók szerint a jelenség hátterében a dohányzásellenes intézkedések állhatnak. Az elmúlt években Franciaországban a dohánytermékek semleges csomagolást kaptak, nőtt a cigaretta ára, és volt egy dohányzásmentes hónapot népszerűsítő kampány is. A kutatás szerint 2017-ben a 18 és 75 év közötti korosztály 26,9 százaléka gyújtott rá mindennap, míg egy évvel korábban még a 29,4 százalékuk: 13,2 millióról 12,2 millióra csökkent a számuk ebben az időszakban.

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter üdvözölte a dohányosok számának csökkenését, különösen az alacsony jövedelmű rétegek körében, kiemelve, hogy a dohányzás növeli az egyenlőtlenséget. A miniszter terve szerint 2020 novemberéig több lépcsőben 10 euróra emelik egy csomag cigaretta árát.

Egy tavaly megjelent tanulmány szerint a dohányzásellenes intézkedések ellenére világviszonylatban növekedett a dohányosok száma.

Dohányzás okozza minden tízedik halálesetet a világban, ezen esetek fele négy országban - Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban - történik a Lancet brit orvosi hetilap szerint.