A népi megfigyelések szerint, ha Medárdkor esik, akkor negyven napig esni fog. Nos, idén bizony esett a kritikus napon, és a meteorológusok szerint sokáig tart még a csapadékos idő, ráadásul párás meleggel, hőséggel.

Az előrejelzések szerint - ha nem is 40 napig - de szombattól egy hétig biztosan minden nap lesz eső, de a hónap második felében is gyakran elkaphat minket a vihar. Mindemellett a hőséget rosszul tűrőknek még a kánikulával is meg kell küzdeniük, a legtöbb helyen folyamatosan 30 fok fölötti maximumokat mérhetünk, amikor éppen nem esik majd. 

A magas UV-sugárzás és pollenkoncentráció még tovább keseríti az életünket a nyár első hónapjában, és a frontérzékenyek sem sok jóra számíthatnak. 

Forrás: Dreamstime

"A kevésbé érzékenyek körében is fáradtság, dekoncentráltság, kialvatlanság, fejfájás, migrén jelentkezhet. A fülledt, magas páratartalmú levegő sokakat megviselhet, de főként az idősek, valamint a szív- és érrendszeri panaszoktól szenvedők számára lehet megterhelő, vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés, rosszullét is felléphet. A magyar lakosság 78%-a érzékeny az időjárásra, a követező napokban, hetekben sokan fognak panaszkodni.Az időjárás viszontagságai miatt fejfájásra, nehézlégzésre, szédülésre, alvászavarokra, de akár gerincfájdalmakra fognak sokan panaszkodni és mivel többfajta időjárási hatás érvényesül, többen lesznek dekoncentráltak is" -  monda el a Ripostnak Pintér Ferenc, a MeteoKlinika szakembere.