Sok vásárló a magyar terméket keresi a piacon, még jobban szeretjük, ha tájmegjelölés is szerepel rajta. Azonban nem minden esetben igaz, amit a táblára ír a kereskedő. 

A Ripost nemrégiben arra vállakozott, hogy kiderítse, vajon tényleg magyar-e, amire azt írják, és vajon mennyi igazság van amögött, ha például azt írják az áfonyára, hogy csepregi.

Felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg még nincs magyar áfonya a piacon, kizárólag lengyel és román, de a termelők Budapestre egyébként sem nagyon küldenek áfonyát, általában magánszemélyeknek értékesítenek. 

Bizalmi kérdés a vásárlásForrás: Piac Éjszakája

"Amikor egy budapesti piacon tegnap hajnalban megkérdeztünk egy árust, hogy honnan tudja, hogy tényleg a Vas megyei Csepregről jön az áfonyája, a csongrádi Szatymazról a barack, Debrecenből a meggy és Nógrádból a málna, nem volt hajlandó megmondani, csak annyit mondott: Beszereztem." - írja tapasztalatait a lap. Kiderült ugyanis az is, hogy a nagybani piacon kizárólag azt kötelező ráírni, hogy magyar vagy külföldi az áru. Így nem biztos, hogy igaz az, ami a kereskedő tábláján szerepel.

Hunyai István a FruitVeB igazgatója szerint ha valaki biztosra szeretne menni vagy vásároljon áruházban, vagy olyan őstermelőtől, akiben megbízik és szívesen jár vissza hozzá.