Így kerülheted el a villámcsapást, ha jön a vihar

Forrás: Origo -
zivatar katasztrófavédelem tanács vihar villámcsapás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek összeszedték azokat a jótanácsokat, amelyeket érdemes megfogadnunk akkor, ha hatalmas vihar közelít.

Egyre gyakoribbak Magyarországon is a hatalmas pusztítást okozó heves viharok, zivatarok. Ezek a szélsőséges időjárási események akár az ember életét is veszélyeztethetik. A Katasztrófavédelem épp ezért összegyűjtötte azokat a hasznos tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadni annak érdekében, hogy elkerüljük a villámcsapást.

A legfontosabb szabály, hogy amennyiben nagy vihar közeledését észleljük, lehetőleg húzódjunk fedett helyre. Kerüljük a magányosan álló magas fákat, válasszunk inkább valamilyen épületet.

Ha épp autóban ülünk a vihar érkezésekor, húzzuk fel teljesen az ablakokat és lehetőleg ne érintsük meg a fém részeket.

A kimagasló helyeket mindenképp hagyjuk el és föld alá is csak akkor menjünk, ha a barlang vagy mélyedés legalább másfél méterrel a föld alatt található.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a villámcsapást Forrás: Origo

Kerüljük a víz közelségét és a nedves talajon se ácsorogjunk sokáig.

Az olyan szakadékok közelében se tartózkodjunk, amelyeknél fennáll a veszélye egy esetleges kőomlásnak.

Védekezhetünk úgy is, hogy 10-30 cm vastag szigetelőrétegre állunk, például száraz kőre, ruhaneműre.

Ne táborozzunk öreg, magányosan álló fák alatt, a száraz, lezuhanó ágak ugyanis összezúzhatják sátrunkat, ráadásul ilyenkor a villámcsapás veszélye is fennáll.

A Dunába esett egy ember Budapestenhttp://www.life.hu/news/20180701-a-dunaba-esett-egy-ember-budapesten-a-batthyany-ternel.htmlKét embert mentettek ki a Dunából a tűzoltók szombaton Budapesten - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.NewsOrigoTojásrántottától halt meg egy nőhttp://www.life.hu/news/20180630-tojasrantottatol-halt-meg-egy-no-mert-belelegezte.htmlTragikus és nem mindennapi, ami az idős asszonnyal történt. NewsOrigoVécére ment Pedzsman Montazeri, az iráni válogatott labdarúgója, lemaradt a meccsrőlhttp://www.life.hu/news/20180630-vecere-ment-pedzsman-montazeri-az-irani-valogatott-labdarugoja-lemaradt-a-meccsrol.htmlVécéhasználat miatt maradt le az oroszországi világbajnokságról Pedzsman Montazeri, az iráni válogatott labdarúgója.News--Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok Irena Szewinskahttp://www.life.hu/news/20180630-elhunyt-a-haromszoros-olimpiai-bajnok-atleta-irena-szewinska.htmlHetvenkét éves korában elhunyt Irena Szewinska, a lengyelek háromszoros olimpiai bajnok atlétája. A tízszeres világcsúcstartó halálát rákbetegség okozta. News--Testközelből figyelték a víz felszínén úszó cápát a kajakozók: videóhttp://www.life.hu/news/20180630-testkozelbol-figyeltek-a-viz-felszinen-uszo-capat-a-kajakozok.htmlLenyűgöző látványban lehetett része néhány kajakosnak a Man-sziget közelében. A víz felszínén úszó cápát a kajakokból figyelték teljesen csendben és teljesen mozdulatlanul. NewsOrigoTrükköznek a piaci eladók, nem minden az, aminek látszikhttp://www.life.hu/news/20180629-trukkoznek-a-piaci-eladok-nem-minden-az-aminek-latszik.htmlSok vásárló a magyar terméket keresi a piacon, még jobban szeretjük, ha tájmegjelölés is szerepel rajta. Azonban nem minden esetben igaz, amit a táblára ír a kereskedő. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.