Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a NÉBIH, méghozzá listeria baktérium miatt. A bajai üzemben fertőződtek meg a termékek, de a gyár nem követett el hibát. Összesen 9 halálesetet okozott a termék, de Magyarországon nem történt megbetegedés.

A bajai üzemben hónapok óta tudták, hogy jelen van a listeria baktérium, amit jelentettek is. Folyamatosan fertőtlenítettek, és több berendezést kicserélték, ám ez nem volt elég. A fertőzés sokkal agresszívebbnek bizonyult, ám a NÉBIH szerint a cég nem hibázott.

Elkerülhető a fertőzés - Képünk illusztrációThinkstock

A fertőzés embereknél lázzal és hasmenéssel indul, akkor válik veszélyessé, amikor idegrendszeri tünetekkel is párosul. A boltok visszahívták az üzem fagyasztott zöldségeit. A betegség azonban elkerülhető: minimum 3 perces főzéssel a baktérium elpusztul, ezt mondta a Mokkában Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

A szakértő szerint itthon azért nem történt megbetegedés, mert az előírásoknak, és a hagyományoknak megfelelően felfőzzük a zöldségeket fogyasztás előtt. Ahol megfertőződtek, ott nagy valószínűség szerint kiengedés után, nyersen ették meg a zöldséget, esetleg több napig hűtőben tárolták így. A visszahívás így a szakértő szerint inkább preventív jelentőségű. A fertőzött és visszaívott termékek teljes listáját a NÉBIH oldalán érhetik el.