Az évszázad holdfogyatkozását figyelhetjük meg pénteken, sőt a Mars bolygó is szabad szemmel látható lesz az égen, így semmiképpen se felejtsünk el felnézni az esti égboltra. Gyönyörű látványban lesz részünk.

Az évszázad holdfogyatkozását láthatjuk péntek este. Érdemes hazánkban is figyelni az égboltot, ugyanis a Metro cikke szerint 2287-ig nem lesz ilyen. 

Ma este vörösen izzik majd a HoldForrás: MTI/Komka Péter

A Magyar Csillagászati Egyesület pedig azt is megosztotta, hogy hazánkban mikor érdemes az eget kémlelni. "A holdkelte idején (20:15 óra) már a Föld félárnyékában lévő holdkorongot láthatjuk, majd hamarosan, 20:24:27 órától láthatjuk, hogy fokozatosan belemerül bolygónk árnyékába a telehold korongja. A totalitás 21:30:15 – 23:13:12 között látható, amikor narancs-vörös-világosbarna árnyékban derengő holdkorongban gyönyörködhetünk. A teljes holdfogyatkozás maximuma 22:21:44 órakor lesz. A teljes árnyékból való kilépés után fokozatosan kisebb területen látható a földárnyék egészen 00:19:00 óráig, a jelenség végéig" - írja oldalán az egyesület. 

Azt is érdemes tudni, hogy a holdkorongtól 5,8 fokra délra a Mars bolgyó is látható lesz.