Ma lesz az évszázad holdfogyatkozása

Forrás: MTI/Komka Péter -
csillagászat holdfogyatkozás vérhold Mars Nap Föld Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évszázad holdfogyatkozását figyelhetjük meg pénteken, sőt a Mars bolygó is szabad szemmel látható lesz az égen, így semmiképpen se felejtsünk el felnézni az esti égboltra. Gyönyörű látványban lesz részünk.

Az évszázad holdfogyatkozását láthatjuk péntek este. Érdemes hazánkban is figyelni az égboltot, ugyanis a Metro cikke szerint 2287-ig nem lesz ilyen.

Ma este vörösen izzik majd a Hold Forrás: MTI/Komka Péter

A Magyar Csillagászati Egyesület pedig azt is megosztotta, hogy hazánkban mikor érdemes az eget kémlelni. "A holdkelte idején (20:15 óra) már a Föld félárnyékában lévő holdkorongot láthatjuk, majd hamarosan, 20:24:27 órától láthatjuk, hogy fokozatosan belemerül bolygónk árnyékába a telehold korongja. A totalitás 21:30:15 – 23:13:12 között látható, amikor narancs-vörös-világosbarna árnyékban derengő holdkorongban gyönyörködhetünk. A teljes holdfogyatkozás maximuma 22:21:44 órakor lesz. A teljes árnyékból való kilépés után fokozatosan kisebb területen látható a földárnyék egészen 00:19:00 óráig, a jelenség végéig" - írja oldalán az egyesület.

Azt is érdemes tudni, hogy a holdkorongtól 5,8 fokra délra a Mars bolgyó is látható lesz.

Fülledt, zivataros idő vár ránk hétvégénhttp://www.life.hu/news/20180726-fulledt-zivataros-ido-var-rank-hetvegen.htmlFülledt, meleg idő zivatarokkal: ez vár ránk a folytatásban az OMSZ szerint. NewsLejárt szavatosságú szempillaspiráltól vakult meg egy asszonyhttp://www.life.hu/news/20180726-lejart-szavatossagu-szempillaspiraltol-vakult-meg-egy-asszony.htmlAusztráliában él az a nagymama, aki egy 20 éves, lejárt szavatosságú szempillaspirált használt, majd megvakult. A szakértő most elárulta, mennyi ideig szabad használni a szemfestékeket. News--15 kilós macskát fogadott örökbe a pár, most fogyókúráztatjákhttp://www.life.hu/news/20180726-15-kilos-macskat-fogadott-orokbe-a-par-most-fogyokuraztatjak.htmlMike Wilson és Megan Hanneman örökbe fogadtak egy macskát, Bronsont. Az állat 15 kilósra hízott előző gazdájánál, a pár most szeretné visszahozni az egészségét. Diétára fogták és edzéstervet is dolgoztak ki számára. News--Loujain Al-Hathloult, Meghan Markle barátnőjét bebörtönöztékhttp://www.life.hu/news/20180726-loujain-alhathloult-meghan-markle-baratnojet-bebortonoztek.htmlMeghan Markle barátnője, az emberjogi aktivista Loujain Al-Hathloul akár 20 évet is börtönben tölthet, azzal vádolják ugyanis, hogy meg akarja buktatni a szaúdi kormányt. A nőt Abu Dhabiban fogták el a rendőrök és vitték vissza hazájába, ahonnan kiutasították. News--Jövő hónapban döntenek John Lennon gyilkosának szabadulásárólhttp://www.life.hu/news/20180726-jovo-honapban-dontenek-john-lennon-gyilkosanak-szabadulasarol.htmlTizedik alkalommal ad be szabadulási kérelmet John Lennon gyilkosa, Mark David Chapman. Jövő hónapban döntenek róla, Yoko Ono azonban ellenzi, hogy szabadon engedjék. News--Egereknél fordították vissza az öregedésthttp://www.life.hu/news/20180726-egereknel-forditottak-vissza-az-oregedest.htmlEgy génmutáció "kikapcsolásával" sikerült visszafordítaniuk az öregedéssel összefüggő bőrráncosodást és szőrhullást egereknél a birminghami Alabamai Egyetem (UAB) kutatóinak. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.