Azonnali hatállyal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a büfé a nyitvatartásra alkalmatlan. Gyomorforgató képsorokat rögzítettek a hivatal emberei a balatonboglári Kikötő Falatozóban.

Elképesztő körülményeket találtak a szakemberek a múlt héten tartott helyszíni ellenőrzés során a balatonboglári Kikötő Falatozóban - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az egységben több hűtőszekrény használatra alkalmatlan állapotban volt, vastag jégréteg borította, a rozsdás polcokon helyben lefagyasztott termékek sorakoztak. A büfében egyetlen kézmosó sem volt használható, az edények koszosak, rozsdásak voltak.

A falatozóban talált termékek között akadtak 2014-ben és 2016-ban lejárt minőség-megőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető élelmiszerek, emiatt a szakemberek összesen 120 kifogásolt tételt vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból.

Brutális állapotokat talált a NébihForrás: Nébih

Megállaptították, hogy a büfé vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan, az egység működése jelentős élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ezért annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Az eljárás folyamatban van, a szabálysértések súlyát figyelembe véve, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható. Csak akkor nyithatnak ki újra, ha az összes hiányosságot kijavították, majd egy újabb, pozitív kimenetelű hatósági ellenőrzésen estek át.