Székhelyi József szerdán hunyt el, kemény küzdelmet vívott a rákkal. A színész múlt hét végén került kórházba, és a családja tudta, hogy ez az elengedés hete lesz.

Székhelyi Fruzsina, Székhelyi József legidősebb gyermeke mesélt a Blikknek arról, hogyan teltek a Jászai Mari-díjas színész utolsó napjai a kórházban. Tiszta tudattal akart meghalni, nem kért fájdalomcsillapítókat.

Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész múlt héten szerdán hunyt elForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nem engedte, hogy morfiummal elkábítsák, azt akarta, tiszta legyen a tudata, ő irányíthasson. Volt egy közös játékunk, ami csak a miénk volt. Egészen kicsi koromtól kezdve mindig azt kérte, hogy harapdáljam a karját. Még a haláltusájában is ott térdeltem mellette, mint gyerekkoromban, simogattam a fejét és harapdáltam a kezét. Amikor még tudott beszélni, mondta is, hogy az igazi vajákosság az a harapós puszi. mikor hétfőn kórházba került, éreztük, hogy ez már az elengedés hete lesz, amennyire lehet, próbáltunk az elkerülhetetlenre felkészülni, de amikor megtörtént, kiderült, hogy erre nem lehet, csak a tehetetlenség marad. Még a halála is úgy történt, ahogy ő megrendezte. Mert neki mindig igaza volt, ez annyira jellemző volt rá! A méltóság és a szabadság szeretete. Nagyon elfogadó és megengedő volt, emellett mindent megtett a családjáért, imádta, ha mindenki körülötte van. A karácsonyokat is úgy ünnepeltük, hogy vagy nála, vagy édesanyámnál összegyűlt az összes gyermeke, még azok is, akik nem vér szerint tőle vagy másik házasságból származtak. Csodálatos volt benne, hogy így összetartotta a családot, ami mindennél fontosabb volt neki" - mondta a lapnak Fruzsina.

Székhelyi József temetésére vasárnap több száz rokon, barát és pályatárs ment el. Barátja és munkatársa, Szacsvay László szívszorító beszédet mondott.