A kánikula miatt extrém módon elszaporodtak a patkányok Budapest egyes részein. Az irtásra sokat kell várni, többen fizetős céget keresnek az ingyenes irtás helyett. 

"Bár már kétszer is voltak itt irtani, még mindig rengeteg a patkány" - mondta a Ripostnak Molnár Vanda békásmegyeri édesanya, aki gyermekét szeretné megóvni a patkányoktól. Mindennap betemeti a házuk felé eső patkánylyukakat, de már belefáradt. 

Ellepték a patkányok ZuglótForrás: Shutterstock

A lap megtudta, hogy a Budapest más cégre bízta az irtást, így amíg a régi cég már nem irtott, az új pedig még nem, a patkányok elszaporodtak. Az új vállalat, a RNBH Konzorcium vezetője, Reisinger Mátyás elmondta, hogy kerületenként naponta 5-6 bejelentés érkezik hozzájuk, így a tervezettnél jóval többel, 8-10 autóval irtják a patkányokat. De a várakozási idő még így is hosszabb, mint a szerződésben ígért 24 óra. 

"Az elmaradást már pótoltuk, de a helyzet valóban súlyos. A legtöbb patkányt Zuglóból jelentik, egyelőre nem tudjuk, miért. A nagy meleg és a csapadékos időjárás kedvez a patkányok szaporodási kedvének. Budapesten csökkent a csatornába kerülő víz mennyisége, emiatt is több a száraz rész a csatornában, ami jó élőhelyet biztosít a rágcsálóknak. A harmadik ok, hogy sokan a csatornába öntik az ételmaradékot" - mondta Reisinger Mátyás. 

A Ripost szerint sokan nem várnak, fizetős céget bíznak meg az irtással.