Az internet számos veszélyt tartogat az óvatlan fiatalkorúak számára. Nagyon fontos, hogy a szülők és a gyerekek is tisztában legyenek azzal, hogy a világhálónak van egy igen sötét oldala is.

Az internet legsötétebb bugyrairól ír egyik cikkében a The Sun. A portál egy 2014-es esetet idéz fel, amikor egy édesanya, Sarah Lakeman mindkét fiát elvesztette. A 19 éves Torin és a 20 esztendős Jacques internetről beszerzett pirulákat vett be és adagolta magát túl. Holttestükre egymás mellett találtak rá.

Leírhatatlan fájdalmat éreztem, teljesen összetörtem és egyben dühös is voltam rájuk, hogyan tehettek ilyet. Ki akartam deríteni, mégis ki vette rá őket erre a cselekedetre. Azt éreztem, mindenemet elvesztettem. Sokáig csak sírtam és kerültem az embereket. Magányos sétákra indultam, egyedül akartam lenni. De aztán rájöttem, a fiaim sem szeretnék, ha ebben tönkremennék" – nyilatkozta az édesanya.

A rendőrök a nyomozás során lelepleztek egy interneten terjedő hatalmas hálózatot, és több drogkereskedőt is letartóztattak.

Az internet nagy veszélyeket tartogathat a fiatalkorúak számáraForrás: Shutterstock

Rettentő nehéz ellenőrizni a különböző weboldalakat. Egyszerűen követhetetlen, hány ember éri el az adott oldalakat. Tele van az internet illegális pornótartalmakkal, beleértve a durva erőszakot és a pedofíliát is. Nem beszélve a hamis vagy lopott adatokról, és drogeladásról. Bárki, akinek van számítógépe, laptopja vagy okostelefonja, hozzáférhet ezekhez" – mondta egy szakértő a lapnak.

Mit tehetnek mégis a szülők?

Meg kell tanítani a gyerekeknek a „normális" internethasználatot. Jó ötlet a szülői felügyelet is, a különböző oldalak elérésének limitálása. És meg kell velük ismertetni az árnyoldalakat is, legyenek ezekkel is tisztában. Nagyon fontos hogy legyünk nyitottak és őszintén beszéljük meg velük ezt a témát."