Több közkedvelt állat tenyésztését is betiltanák Skóciában

kutya mopsz állattenyésztés Skócia macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokak kedvencének, a mopsznak tenyésztését is betiltanák Skóciában, ugyanis a genetikai mutáció miatt az állat nehezen kap levegőt. Azonban nemcsak ennek a fajtának az életét keserítik meg az egészségügyi gondok, több állat tenyésztését is megakadályoznák, hogy ne szenvedjenek egész életükben. 

Számos közkedvelt állat szenved egész életében például izomfájdalmaktól vagy nehéz légzéstől. Aranyos lehet ugyanis, ha egy állatnak túl kicsi a feje, rövid a lába, vagy nyomott az orra, ám ez számukra egyáltalán nem jelent semmilyen előnyt, inkább hátrány. Ilyen állat például a sokak által kedvelt mopsz, amely azért szörcsög, mert nem kap rendesen levegőt, vagy épp a Cavalier King Charles Spaniel, amelynek annyira kicsi a koponyája, hogy összenyomja az agyat, de a gerincvelő működését is befolyásolja.

Ezen állatok tartása a gazdákra is nem várt költségeket ró, hiszen őket többször kell állatorvoshoz vinni, mint egészségesen fejlődő társaikat.

A Scotsman.com cikkére hivatkozva a Blikk azt írja, hogy éppen ezért számos állat tenyésztésének betiltását tervezik Skóciában. Így például a skót lekonyuló fülű macskát, a munchkin macskát, melynek extra rövidek a lábai, az elképesztően apró fejű Cavalier King Charles spánielt valamint az angol és francia bulldogokat, mopszokat sem lehetne majd tenyészteni.

Ezen felül pedig a korábbi öt alom helyett, már háromtól engedélykötelesség tennék a kutyák, macskák, és nyulak tenyésztését.

A mopsz tenyésztését is betiltanák Forrás: Flickr / hannah k

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.