Emberhez nem méltó körülmények között, sufniban és pincében tartották az idős vagy szellemileg leépült embereket azok, akik kicsalták tőlük ingatlanjaikat. A budapesti nyomozó ügyészek, a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai egy összehangolt akcióval 10 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 4 ügyvéd. 

Idős és szellemileg leépült emberektől csaltak ki ingatlanokat, őket pedig emberhez méltatlan körülmények között tartották azok, akiket kedden a budapesti nyomozó ügyészek a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai egy összehangolt akcióval elfogtak. Az akciót 9 helyszínen hajtották végre, 10 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 4 ügyvéd. 

A bűncselekmények áldozatainak megsegítésére a nyomozó ügyészek a Budapest Főváros Kormányhivatala Áldozatsegítő Szolgálatának közreműködését kérték.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak idős vagy szellemileg leépült emberek bizalmába férkőztek azzal a céllal, hogy életjáradéki vagy tartási szerződést kössenek, és megszerezzék az ingatlanjaik tulajdonjogát. A szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek ügyvédi kötelességüket megszegve működtek közre a szerződések megkötésében.

A nyomozás tárgyát jelenleg négy – 12 és 21 millió forint közötti értékű – ingatlan képezi – írja az Ügyészség.hu.

A házkutatások során a hatóságok tagjai egyes gyanúsítottak ingatlanán a ház udvarán felállított sufniszerű épületben, egy másik helyszínen pedig az épület pincéjében találták meg a több időskorú, kiszolgáltatott embert.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség eddig 10 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben. A megalapozott gyanú velük szemben többrendbeli, jelentős kárt okozó, idős vagy fogyatékosságánál fogva a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette, illetve kísérlete, az ügyvéd gyanúsítottakkal szemben pedig ügyvédi visszaélés bűntette. A nyomozó ügyészek emellett további bűncselekmények gyanúját is vizsgálják.

Az áldozatok számára áldozatsegítő szakemberei teljes körű tájékoztatást nyújtottak az igénybe vehető áldozatsegítő, valamint jogi segítségnyújtási szolgáltatásokról. Pszichológusi segítséget is kaptak, ketten pedig igénybe veszik a védett szálláson való elhelyezést, ahol folyamatosan megkapnak minden további segítséget a társadalomba történő sikeres visszailleszkedéshez.

Az akcióról készült videót a Szeretlek, Magyarország YouTube-csatornájára is feltette: