Ezek a legelterjedtebb mítoszok az élelmiszerekről

Forrás: Shutterstock -
mítosz tojás tej élelmiszer vaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki hallott már különböző szabályokat az élelmiszerekről: mikor és meddig szabad őket fogyasztani, vagy éppen hol kellene őket tárolni. Vannak köztük olyan mítoszok, amelyek igazak, de akadnak olyanok is, amelyek nem.

A tejet már a lejárati dátum után egy nappal sem szabad meginni.

Valójában egy nap még nem jelent veszélyt, körülbelül három nap után azonban már valóban nem szabad inni belőle. A különösen veszélyeztetetteknek pedig egyáltalán nem ajánlott a lejárati dátum után bármikor inni: vagyis az időseknek, a gyerekeknek és a várandósaknak.

A tejet egy nappal a lejárat után még meg lehet inni Forrás: Shutterstock

A vajat a hűtőben kell tárolni

Ez a szabály bizony igaz még akkor is, ha sokan a kenhetőség miatt inkább szobahőmérsékleten tartják. Így ugyanis nő a különböző fertőzések kockázata.

A gyümölcsöket és zöldségeket mindig meg kell mosni fogyasztás előtt

Bizony ez igaz még akkor is, ha a saját kertünkből szedtük, hiszen nem tudhatjuk, hogy a természetben mivel találkozott az a zöldség vagy gyümölcs. A boltból vásároltakra ez különösen igaz, hiszen nem tudhatjuk, mivel találkozott szállítás közben.

A nyers tojás ártalmas

Ez az a szabály, amely nem feltétlenül igaz, de jobb úgy eljárni, mintha az lenne. Mivel ránézésre ezt nem lehet megállapítani, ezért jobb, ha hűtőben tároljuk a tojást, és rendesen megfőzzük - írja a Nuus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.