Az ország több területén is havazásra lehet számítani a hétvégén, az előrejelzések szerint lesz olyan terület, ahol 15 centiméter is eshet. 

Az időjárási helyzet bizonytalansága miatt adott településre, megyére centiméter pontos hóvastagságbecslés nem adható, ezért az előrejelzett hóréteg és a valóság között akár jelentős, 5 centiméter eltérés is lehetséges – írja a koponyeg.hu

Délutántól, estétől délnyugat felől változó intenzitású havazás kezdődik, amely szombat reggelre az ország döntő részére kiterjed, de északkeleten inkább csak délelőtt kezdődik majd. A keleti, délkeleti határvidéken a hó mellett kis valószínűséggel és átmeneti jelleggel vegyes halmazállapotú csapadék, akár havas eső, fagyott eső, ónos eső is lehet.

Többfelé havazik majd a hétvégénForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A szombat éjfélig lehulló friss hó az ország déli, délkeleti felén általában 5–15 centiméter közé becsülhető, de a déli határvidéken helyenként 20 centiméter körüli hótakaró kialakulása sem zárható ki. Az ország északi, északnyugati felén többnyire 3–10 centiméter közötti hótakaró várható. A legkevesebb hó az északnyugati tájakon, főként a határvidékeken valószínű.

A megerősödő északi-északkeleti szél a hóval borított tájakon néhol, főként az Alpokalján és északkeleten, hordhatja a havat.