A lufi és a nejlonzacskó több madár halálát okozza, mint gondolnánk

Forrás: Biosphoto/Sylvain Cordier / Biosphoto/Sylvain Cordier -
halál lufi hulladék környezet környezetszennyezés nejlonzacskó madár műanyag hulladék léggömb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A madarak sok mindent felszednek a csőrükkel, amiről úgy vélik, hogy élelem lehet. Nem sejtik, hogy akár meg is ölheti őket. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a bolygónkat ellepő műanyag hulladékok közül nem a szívószál és nem is a flakonok jelentik a legnagyobb veszélyt a madarakra. Az igazi ellenség a puha műanyag: a nejlonzacskó és a lufi.

A kupakok, a szívószálak és a flakonok is hatalmas károkat okoznak a bolygónknak és az állatvilágnak, ám a madarak számára nem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt. Egy friss kutatásból kiderült, hogy 1700 elpusztult tengeri madár negyede az elfogyasztott műanyag hulladéktól halt meg. Ezek általában puha műanyagok voltak, azaz nejlonzacskók vagy a bulikon olyannyira kedvelt lufik. A kutatás eredményeit az Index szemlézte.

Csökkentsük a műanyag hulladék mennyiségét! Forrás: Biosphoto/Sylvain Cordier / Biosphoto/Sylvain Cordier

Ha puha műanyag kerül egy állat emésztőrendszerébe, 32-szer nagyobb az esélye annak, hogy elpusztul, mint a kemény műanyagtól. De félreértés ne essék, az sem tesz jót nekik. A puha műanyagok elzárják a gyomor- és bélrendszert, gyakran fertőzést is okoznak.

Nagyjából 280 ezer tonna műanyag hulladék úszkál a tengerekben, a madarak pedig gyakran tévesztik össze őket a táplálékkal. Éppen ezért ezek helyett a műanyag tárgyak helyett válasszunk környezetbarát alternatívákat, valamint gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Időjárás: Németh Lajos szerint a jövő héten megtorpan a szokatlanul enyhe időhttp://www.life.hu/news/20190306-idojaras-nemeth-lajos-szerint-jovo-heten-megtorpan-a-szokatlanul-enyhe-ido.htmlNémeth Lajos elárulta, hogy a jövő héten megtorpan az eddiginél enyhébb tavaszi idő, és egy kicsit visszaesik a hőmérséklet. NewsFotó: Szabó Gábor - OrigoA Cristiano Ronaldo szexbotrányát kiszivárogtató hacker, Rui Pinto Magyarországon maradnahttp://www.life.hu/news/20190306-a-cristiano-ronaldo-szexbotranyat-kiszivarogtato-hekker-magyarorszagon-maradna.htmlA Cristiano Ronaldo szexbotrányát kiszivárogtató Rui Pintót Magyarországon fogták el, de ki kell adniuk Portugáliának, aminek a hírek szerint nem örül a hacker – az életét félti. News--Levágott testrészekre bukkantak kamaszok Jászalsószentgyörgyön (18+)http://www.life.hu/news/20190306-levagott-testreszekre-bukkantak-kamaszok-jaszalsoszentgyorgyon.htmlFeldarabolt testrészekre bukkantak kamaszok egy elhagyott vízelvezető árokban Jászalsószentgyörgyön. A rendőrség már nyomoz az ügyben. News--Negyven évet is kaphat a Teréz körúti robbantással vádolt P. Lászlóhttp://www.life.hu/news/20190306-negyven-evet-is-kaphat-a-terez-koruti-robbantassal-vadolt-p-laszlo.htmlA Teréz körúti robbantással vádolt P. László hosszú évtizedekre börtönbe kerülhet. NewsFotó: Mudra László - OrigoMárcius 31-én lesz a 2019-es tavaszi óraátállításhttp://www.life.hu/news/20190305-marcius-31en-lesz-a-2019es-tavaszi-oraatallitas.htmlIdén tavasszal március 31-én kell majd átállítanunk az órákat. News--Egyre töben panaszkodnak Budapesten a patkányok miatthttp://www.life.hu/news/20190305-egyre-toben-panaszkodnak-budapesten-a-patkanyok-miatt.htmlEgyre több problémát okoznak a patkányok Budapesten – a jó idővel együtt jelentek meg. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.