Nem kértek engedélyt az Omega egyik nagy slágerének, a Gyöngyhajú lánynak a használatára egy brit sorozatban.

A Gyöngyhajú lány című sláger hallható egy brit tévétársaság új sorozatának, The Baynek az előzetesében. A zenekart egy angliai rajongójuk értesítette arról, hogy ismerős dallam csapta meg a fülét, és igaza is lett. A sorozathoz a dal 1969-es verzióját használták, melyen még Kóbor János vokálja is hallható.

„Ha tudtunk volna róla, a zenekart és a szerzőket is értesítjük. Az ITV a tudomásunk és hozzájárulásunk nélkül használta fel a Gyöngyhajú lány részleteit. Eljárunk az ügyben, többet nem mondhatok” – reagálta a Blikknek a Hungaroton Records főszerkesztője, Reisz Ildikó. Ők adták ki annak idején a dalt. Az ITV – a sorozat csatornája – azt nyilatkozta az ügyben, hogy érvényes keretegyezményük van, ami szavatolja, hogy az általuk használt archívum jogtiszta, és ez nem kötelezte őket arra, hogy engedélyt kérjenek az eredeti tulajdonostól.

Brit sorozat használta az Omega slágerétFotó: Mudra László - Origo

„Sosem gondoltam volna, hogy krimihez is passzol a Gyöngyhajú lány, de szerintem eltalálták a képkockák hangulatát. Az internetes letöltések korában nem tartom életszerűnek az előzetes engedélykérést. Utólag úgyis minden rendeződik, és az sem titok, hogy nem vagyonok cserélnek gazdát. Az viszont hízelgő, hogy a brit tévések is a '69-es felvételt használták” – mondta Kóbor János.

A lap egy szakértőt is megkérdezett, aki szerint nagyjából 740 ezer forint körüli összeget kaphatnak ezért a megjelenésért, amelynek felét a kiadó kapja, a másik felén pedig a dalszerzők és az előadók osztoznak.