Megtalálták a nőt, aki 75 évvel ezelőtt Raoul Wallenberg házában született

Forrás: Wikimedia Commons -
zsidóság II. világháború Raoul Wallenberg Kanada gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kanadában megtalálták azt a nőt, aki 75 évvel ezelőtt Raoul Wallenberg házában látta meg a napvilágot, amikor a család bujkálni kényszerült a II. világháború idején.

Eleni Korani, az Ernst Galéria társtulajdonosa családjával együtt három évvel ezelőtt költözött be abba a naphegyi villába, amelyben annak idején Raoul Wallenberg élt. A II. világháborús svéd diplomata az épületben több zsidót is elrejtett, ezzel megmentve őket a biztos haláltól. Itt rejtőzött el a Vándor család is, akiknek a kislánya 75 évvel ezelőtt a házban látta meg a napvilágot.

Raoul Wallenberg házában született egy kislány Forrás: Wikimedia Commons

A Blikk azt írja, a galériatulajdonos nyomozásba kezdett, hogy megtalálja a nőt és sikerrel is járt: kiderült, hogy az asszony él, Kanadában művészetekkel foglalkozik.

Lévai Jenő újságíró Wallenberggel kapcsolatos könyvében szerepelt a történet, ami arról szól, hogy egy, a követségen dolgozó zsidó tisztviselő felesége hogyan adott a gyermekének életet a házban 1944. november 4-én, reggel 7 órakor, 'irtózatos ágyútűz közepette'. Megtudtuk, hogy a kislány neve Yvonne Maria Ava. Végül az internet segítségével meg is találtuk: Torontóban él, az ottani egyetemen művészeteket oktat” – nyilatkozta a lapnak Korani, aki fel is vette a kapcsolatot az asszonnyal, és meghívta Magyarországra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.