Kanadában megtalálták azt a nőt, aki 75 évvel ezelőtt Raoul Wallenberg házában látta meg a napvilágot, amikor a család bujkálni kényszerült a II. világháború idején.

Eleni Korani, az Ernst Galéria társtulajdonosa családjával együtt három évvel ezelőtt költözött be abba a naphegyi villába, amelyben annak idején Raoul Wallenberg élt. A II. világháborús svéd diplomata az épületben több zsidót is elrejtett, ezzel megmentve őket a biztos haláltól. Itt rejtőzött el a Vándor család is, akiknek a kislánya 75 évvel ezelőtt a házban látta meg a napvilágot.

Raoul Wallenberg házában született egy kislányForrás: Wikimedia Commons

A Blikk azt írja, a galériatulajdonos nyomozásba kezdett, hogy megtalálja a nőt és sikerrel is járt: kiderült, hogy az asszony él, Kanadában művészetekkel foglalkozik.

Lévai Jenő újságíró Wallenberggel kapcsolatos könyvében szerepelt a történet, ami arról szól, hogy egy, a követségen dolgozó zsidó tisztviselő felesége hogyan adott a gyermekének életet a házban 1944. november 4-én, reggel 7 órakor, 'irtózatos ágyútűz közepette'. Megtudtuk, hogy a kislány neve Yvonne Maria Ava. Végül az internet segítségével meg is találtuk: Torontóban él, az ottani egyetemen művészeteket oktat” – nyilatkozta a lapnak Korani, aki fel is vette a kapcsolatot az asszonnyal, és meghívta Magyarországra.