Az ország több megyéjében számíthatnak ítéletidőre az ott élők. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére adott ki elsőfokú és másodfokú figyelmeztetést. Somogy és Zala megyékben pedig fákat csavart ki az erős szél. 

Elsősorban Somogy és Zala megyében okoz gondot az erős szél – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján hétfőre virradó éjszaka. Sok munkát adnak a tűzoltóknak a fakidőlések – írja az MTI.

A somogyi Marcaliban vezetékre zuhant egy vastag ág, amelyet a város hivatásos egysége darabolt fel. Kéthelyen, a Balaton utcában egy kerítésre dőlt fa eltávolításán dolgoznak.

A Zala megyei Surdra ugyancsak kidőlt fához riasztották a tűzoltókat. Muraszemenyén a főútról, míg Murakeresztúron a vasúti sínekről távolítottak el fatörzseket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dunántúlon és északkeleten, Észak-Alföldön több helyen viharos (60–85 kilométer per órás) északnyugati szél várható. Kiemelten hétfőn délután, este a nyugat-dunántúli tájakon és a Bakony, Balaton térségében a 90 kilométer/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. Jelentősebb mérséklődés kedd késő délutántól valószínű, kedd késő este már csak az Alpokalján lehet viharos a szél.

Ítéletidőre számíthatunk több megyébenForrás: Shutterstock

Hétfő délután, este zivatar főként a Dél-Alföldön alakulhat ki, de a Dunához közeli területeken és a keleti határvidéken sem kizárt villámtevékenység. Kedden már csak a keleti határ mentén pattanhat ki egy-egy gyengébb zivatar. Jellemző kísérőjelenségként az átmeneti viharos lökések és a rövid idő alatt 20–30 millimétert meghaladó csapadék emelhető ki. Az időszak során a Dél-Dunántúlon eshet területi átlagban is 20 milliméter feletti eső.

Első- és másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki több megyére az erős szél és a heves csapadék miatt is. A teljes listát ide kattintva nézheted meg