Többször megjárta a börtönt, és alkoholista lett Szabó István, aki 60 évvel ezelőtt nyerte meg az 1 millió 240 ezer forintos lottónyereményt. Az akkor hatalmas vagyonnak számító összeget az utolsó forintig eltapsolta. 

Átoknak és méregnek tartja a lottónyereményét Szabó István, az a mórahalmi férfi, aki 60 évvel ezelőtt nyerte meg az 1 millió 240 ezer forintos fődíjat. Az akkor hatalmas vagyonnak számító pénzzel nem tudott bánni, alkoholista lett, és a börtönt is megjárta. Történetét a Délmagyarországnak mesélte el. 

Épp akkor töltötte be 18. életévét, izgatott volt, az első dolog, amit vett, egy Pannónia motor volt. "A pénz sorsa az lett, hogy apródonként, három-négy-öt kötegenként kihordtam a takarékból, és a ruhásszekrényemben egy kalap alatt tartottam. Amikor napokra eltűntem, és a Rigolettóban kötöttem ki Budapesten, édesanyám mindig arról tudta, hogy körülbelül hány napig leszek távol, hogy hány köteg hiányzik a kalap alól. Volt olyan is, hogy jól leittam magam, és kizsebeltek. Amíg kimentem a vécére, a kabátot ostoba módon otthagytam a széken. Nagy könyörgésre egy kalauznő fölvett az éjszakai vonatra, így kerültem haza borostásan, éhesen, szomjasan, még jó, hogy itthon, a kalap alatt volt még lóvé" – mesélte Szabó István, aki saját bevallása szerint 32 éven át pusztította saját magát, alkoholista lett. 

Szabó István elitta lottónyereményétForrás: Shutterstock

1962-ben motorral karambolozott, 6 hónap felfüggesztettet kapott, a jogosítványát 3 évre bevonták. Ez nem tartott sokáig, jó kapcsolatai voltak, és pénzzel hamar visszaszerezte. "Nem kis pénzeket fizettem ki nekik. Szentesre is jártam szórakozni, ott négyszer vették el a jogosítványomat. Micsoda pénzbe került visszaszerezni! A helyi rendőrök ismertek, fizettem nekik. A szegediek fogtak meg ittas vezetés miatt, amiért két hónapot kaptam. Hét hónapra ítéltek a korábbi felfüggesztettel összevonva. Ekkor léptem át először a Csillag börtön kapuját, de példás magaviseletem miatt a büntetés egyharmadának letöltése után szabadultam" – folytatta elképesztő élettörténetét a mórahalmi férfi, akit a településen csak a "lottós kis Szabóként" ismernek.

"Az első szabadulásomat követte még tizenkettő, mind vagyon elleni bűncselekmény volt: loptam, csaltam, sikkasztottam. 24 év, 4 hónap, 20 napot töltöttem börtönben, a legszebb éveimet töltöttem rácsok mögött. A rendszerváltással engedélyezték, hogy lelkészek járjanak a börtönbe. Megtértem" – fogalmazott a férfi, aki nem tartja áldásnak a nyereményt. 

"Számomra átok volt a lottónyeremény. A sok pénz is, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg, akárcsak az alkohol" – fejezte be történetét Szabó István.