Dunai hajóbaleset: megszólaltak a túlélők

túlélő Dunai hajóbaleset tragédia hajózás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint ismeretes, szörnyű hajókatasztrófa történt május 29-én, késő este. Egy személyhajó és egy szállodahajó ütközött, a személyhajó drámai gyorsasággal elsüllyedt. A kishajó koreai turistákat szállított. A fél világ beszámolt a tragédiáról, a koreai sajtó képviselői már megérkeztek hazánkba, és meg is szólaltatták a túlélőket, akik hátborzongató dolgokról számoltak be.

Egy személyhajó és egy szállodahajó ütközött szerda este 9 óra 5 perckor a Dunán. A személyhajónak esélye sem volt, azonnal elsüllyedt, a fedélzetén egy koreai turistacsoporttal.

A fél világ beszámolt a tragédiáról, a koreai sajtó képviselői pedig már Magyarországra is utaztak, hogy a helyszínről tudósítsák országukat honfitársaik hogylétéről. A koreai újságíróknak sikerült beszélniük a katasztrófa túlélőivel, akik szörnyűségekről számoltak be.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Azoknak, akik a kabinban tartózkodtak, esélyük sem volt a kijutásra, a fedélzeten lévők pedig azonnal a vízbe zuhantak. Egy szemtanú elmondta, látta közeledni a hatalmas hajót, de meg sem fordult a fejében, hogy nekimehet.

Egy hatalmas hajót láttam közeledni, de meg sem fordult a fejemben, hogy nekünk jön

– mesélte a Coshun című lapnak egy 31 éves koreai férfi, aki az életét csak a szerencsének köszönheti, ugyanis ő épp a fedélzeten fotózott. Emlékei szerint rajta kívül még kb. 20 másik ember tartózkodott a kabinon kívül, nekik volt egyedül esélyük a megmenekülésre. A férfi a tragédia óta véresre sírta a szemét, és zavartan viselkedik.

„Aki a fedélzeten volt, azonnal a vízbe zuhant, aki a kabinban, ki sem jutott már"

– mondta egy másik túlélő, aki a közelben lévő mentőövnek köszönheti az életét. Az utolsó pillanatban sikerült megkapaszkodnia, a vízben pedig átdobta a zsinórját másik társának: mindketten megmenekültek, írta meg a Blikk.

Egyedül azoknak volt esélyük, akik mentőövbe kapaszkodtak, vagy volt annyi erejük, hogy ússzanak, amíg megérkezik a segítség. Egy harmadik férfi elmondta, ő is az erejének köszönheti az életét, ugyanis kicsúszott a keze mentés közben, és elsodródott.

„Először kicsúszott a kezem, és elsodródtam, de kibírtam, amíg odajöttek értem"

– mesélte.

Dunai hajóbaleset: őrizetben a szállodahajó kapitányahttp://www.life.hu/news/20190530-dunai-hajobaleset-orizetben-a-szallodahajo-kapitanya.htmlA szerdai dunai hajóbalesettel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát - közölte a rendőrség csütörtök este az MTI-vel. News--Dunai hajóbaleset: nyilvánosságra került a vízirendészet hangfelvételehttp://www.life.hu/news/20190530-dunai-hajobaleset-nyilvanossagra-kerult-a-vizirendeszet-hangfelvetele.htmlA Trend FM birtokába jutott az a hangfelvétel, melyen vízimentők és a környéken állomásozó hajók rádiózása hallható. A felvétel nagyon felkavaró.NewsOrigoÍme, a hős kapitánynő, aki két embert is kimentett a Dunából a hajóbaleset utánhttp://www.life.hu/news/20190530-ime-a-hos-kapitanyno-aki-ket-embert-is-kimentett-a-dunabol-a-hajobaleset-utan.htmlRaub Emőke az egyik turistahajó kapitánya. Ő és a legénysége két embert tudott kimenteni a Dunából a szerdai hajóbaleset után. Az Origónak elmondta, mi történt pontosan. News--Dunai hajóbaleset: akár 5 perc alatt kihűlhetett a folyóba esett áldozatok testehttp://www.life.hu/news/20190530-dunai-hajobaleset-akar-5-perc-alatt-kihulhetett-a-folyoba-esett-aldozatok-teste.htmlA Duna magas vízszintje, gyors folyása és hőmérséklete alaposan csökkentette a tegnapi dunai hajóbaleset áldozatainak túlélési esélyét. NewsOrigoA Duna szombaton tetőzik Budapestnélhttp://www.life.hu/news/20190530-a-duna-szombaton-tetozik-budapestnel.htmlSzombaton tetőzik a dunai árhullám Budapestnél. A Tiszán hosszan elnyúló tetőzésre készülnek a szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). News--Megszólalt egy hajóskapitány a dunai balesetrőlhttp://www.life.hu/news/20190530-megszolalt-egy-hajoskapitany-a-dunai-balesetrol.htmlA szerdai hajóbaleset szemtanúja volt egy hajóskapitány, aki elmondta, idősebb kollégái sem tapasztaltak még hasonlót. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.