Mint ismeretes, szörnyű hajókatasztrófa történt május 29-én, késő este. Egy személyhajó és egy szállodahajó ütközött, a személyhajó drámai gyorsasággal elsüllyedt. A kishajó koreai turistákat szállított. A fél világ beszámolt a tragédiáról, a koreai sajtó képviselői már megérkeztek hazánkba, és meg is szólaltatták a túlélőket, akik hátborzongató dolgokról számoltak be.

Egy személyhajó és egy szállodahajó ütközött szerda este 9 óra 5 perckor a Dunán. A személyhajónak esélye sem volt, azonnal elsüllyedt, a fedélzetén egy koreai turistacsoporttal.

A fél világ beszámolt a tragédiáról, a koreai sajtó képviselői pedig már Magyarországra is utaztak, hogy a helyszínről tudósítsák országukat honfitársaik hogylétéről. A koreai újságíróknak sikerült beszélniük a katasztrófa túlélőivel, akik szörnyűségekről számoltak be.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Azoknak, akik a kabinban tartózkodtak, esélyük sem volt a kijutásra, a fedélzeten lévők pedig azonnal a vízbe zuhantak. Egy szemtanú elmondta, látta közeledni a hatalmas hajót, de meg sem fordult a fejében, hogy nekimehet. 

Egy hatalmas hajót láttam közeledni, de meg sem fordult a fejemben, hogy nekünk jön – mesélte a Coshun című lapnak egy 31 éves koreai férfi, aki az életét csak a szerencsének köszönheti, ugyanis ő épp a fedélzeten fotózott. Emlékei szerint rajta kívül még kb. 20 másik ember tartózkodott a kabinon kívül, nekik volt egyedül esélyük a megmenekülésre. A férfi a tragédia óta véresre sírta a szemét, és zavartan viselkedik. 

„Aki a fedélzeten volt, azonnal a vízbe zuhant, aki a kabinban, ki sem jutott már" – mondta egy másik túlélő, aki a közelben lévő mentőövnek köszönheti az életét. Az utolsó pillanatban sikerült megkapaszkodnia, a vízben pedig átdobta a zsinórját másik társának: mindketten megmenekültek, írta meg a Blikk.

Egyedül azoknak volt esélyük, akik mentőövbe kapaszkodtak, vagy volt annyi erejük, hogy ússzanak, amíg megérkezik a segítség. Egy harmadik férfi elmondta, ő is az erejének köszönheti az életét, ugyanis kicsúszott a keze mentés közben, és elsodródott. 

„Először kicsúszott a kezem, és elsodródtam, de kibírtam, amíg odajöttek értem"– mesélte.