Meglepő dokumentumot tett közzé az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Megtudhatjuk belőle, hogy 1989-ben Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze kezdeményezte a vörös csillag leszedését az Erzsébet-kilátóról.

"A bontási megbízást Bodrogi Gyula, a Vidám Színpad vezetője adta azzal az indokkal, hogy a kilátót eredetileg Erzsébet királyné emlékére emelték, és az ő szobra állt a kilátó tetején; ezt az eredeti állapotot kívánják visszaállítani, hogy a nyugati turisták ne a vörös csillagot lássák, hanem a szobrot" – olvasható abban a dokumentumban, amelyet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közkinccsé nemrégiben. A Blikk azt írja: az iratot a BRFK állambiztonsági szerve továbbította a III/III-as ügyosztályra.

A lap megkereste a Nemzet Színészét, hogy mesélje el a nem mindennapi történetet. "Ez így helytálló, de nem a rendszer ellen harcoltam, az már amúgy is az utolsókat rúgta abban az időben, csupán tetszetősre akartam formálni egy épületet, amelyet kezelésbe kaptunk. Az a nagy vörös csillag marha ronda volt, és '89-re már a rozsda is megette" – fogalmazott Bodrogi Gyula. 

Bodrogi Gyuláról akta készült 1989-benfotó: Talán Csaba

A felújítás után kávézót nyitottak a kilátónál, gyermekműsorokat is szerveztek. Egyébként csak azt kellett bejelenteniük, mennyivel változik meg a kilátó magassága, a rendőrséget is értesítette a várható teherautó-forgalomról. Elárulta: voltak, akik akkoriban ellenállónak nézték. 

"Utólag tudtam meg, hogy a XII. kerületi tanács azért vette vissza a kezelés jogát, mert azt hallották, a külföldiek hordják oda a valutát. Bizonyára egy forgalmasabb időszakban nézett ki a besúgó elvtárs, mert nem volt sikeres vállalkozás" – nevetett a Nemzet Színésze.