Kína négy régiójában is látni lehetett azt a titokzatos, erős fényű fénycsóvát, amelyet többen ufónak véltek. Mások szerint katonai kísérletek állhatnak a háttérben.

Titokzatos fénycsóva húzott át vasárnap Kína egén. A jelenségről videót is készítettek – írja a Mirror. Rengetegen gyanakodtak ufójelenségre, ám ezzel kapcsolatban kidolgozottabb teóriák nem láttak napvilágot.

Titkos katonai rakétakísérletekre is többen gyanakodtak. Ez az elmélet akár helytálló is lehetne, hiszen nem sokkal később, szerdán Kínában első alkalommal bocsátottak fel sikeresen űrhajót tengeri platformról. A hatóságok egyelőre nem erősítettek meg semmit, de sokan úgy vélik, kapcsolat lehet a két esemény között.

Ufónak vélték a fénycsóvátForrás: Shutterstock

Az MTI megírta, hogy a kínai állami média szerint a Hosszú Menetelés 11 hordozórakéta összesen hét műholddal a fedélzetén hagyta el a kelet-kínai Santung tartomány partjainál, a Sárga-tengeren lévő tengeri platformot. A műholdakat mintegy 600 kilométeres magasságban állították Föld körüli pályára. A hét közül öt kereskedelmi műhold, kettő pedig olyan kísérleti műhold, amelyeket a kínai űrkutatási akadémia fejlesztett ki a tájfunok és más szélsőséges időjárási jelenségek nyomon követésére és előrejelzésére.

A szerdai felbocsátással együtt ez volt a Hosszú Menetelés 306-ik sikeres startja, de az első olyan, amely nem szárazföldi indítóálláson történt.

Peking az elmúlt években különös hangsúlyt fektetett az űrkutatás fejlesztésére. Az idei év elején űrszondát küldött a Hold nem látható, sötét oldalára, jövőre pedig hozzálát egy új űrállomás kiépítéséhez.

Ha kíváncsi vagy a szemtanúk által készített vasárnapi videóra, kattints ide!