Főemlőskutatók figyelmeztettek arra egy németországi konferencián, hogy az emberi terjeszkedés és vadászat egyre kisebb helyekre szorítja a csimpánzokat.

Főemlőskutatók egy németországi konferencián szólítottak fel a csimpánzok megmentésére. Leginkább a nyugat-afrikai csimpánzok egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal. A közleményükből kiderül, hogy a közönséges csimpánz mind a négy alfaját kihalás fenyegeti.

A csimpánzokból is egyre kevesebb van – A kép illusztrációForrás: DeFranzos/Pixabay

Kádár András, a magyarországi Jane Goodall Intézet ügyvezetője elmondta, a közönséges csimpánzok egyedszáma mára alig 250 ezerre tehető – írja az InfoStart. Őket is az élőhelyük zsugorodása fenyegeti a leginkább. „A legnagyobb veszélyt az élőhelyek feldarabolódása jelenti a számukra, amit az emberi jelenlét okoz. Arra kell gondolni, hogy ha például egy utat építenek egy országon keresztül, akkor ott kiirtják az esőerdő nagy részét, illetve így utat nyitnak az embereknek ahhoz, hogy vadásszanak és bányászati tevékenységhez jussanak az utak mentén” – árulta el a szakértő.