Nem engedélyezett összetevőket, gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők miatt kellett eljárnia a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek. A termékek forgalomból történő kivonását minőségmegőrzési időre és gyártási tételazonosítóra tekintet nélkül rendelte el a hatóság.

Öt különböző, férfiaknak, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítő készítményből vettek mintát a Nébih szakemberei április végén. A termékekben nem engedélyezett összetevőket, gyógyszerhatóanyagokat (Szildenafil, Tadalafil) mutatott ki a vizsgálat – írja a Nébih oldalán. 

Mivel az étrend-kiegészítő készítményeknél nem megengedett a gyógyszerhatóanyag jelenléte, a hatóság elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását.

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih – A kép illusztrációForrás: Shutterstock

A Szildenafilt és a Tadalafilt tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon ráadásul orvosi rendelvényhez kötött. Orvosi felügyelet nélküli alkalmazásuk egészségügyi kockázattal járhat.

Az érintett forgalmazókkal szembeni vizsgálat még folyamatban van.

A hatóság által zárolt, valamint a cégek által eddig visszagyűjtött termékek mennyisége meghaladja az 1100 db-ot, összértékük pedig több mint 6 millió forint.

A termékek megnevezését és részletes adatait a Nébih oldalán nézheted meg ide kattintva

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a készítmények forgalmazását észlelik, a fogyasztók egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih zöld számán vagy e-mail-címén.