Dunai hajóbaleset: nem volt ittas a Viking Sigyn kapitánya

Forrás: MTI/Mónus Márton -
Viking Sigyn kapitány ittas Dunai hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem volt ittas és nem állt kábítószer hatása alatt a dunai hajóbaleset időpontjában a Viking Sigyn ukrán kapitánya – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője kedden Budapesten az újságíróknak.

Csécsi Soma a mentés, a vizsgálat és a kutatás körülményeit ismertető sajtótájékoztatón közölte: a balesetet követően rögtön mintát vettek a kapitánytól, a vizsgálat negatívnak bizonyult. Hozzátette: a BRFK 60 tagú nyomozócsoportot állított fel a baleset körülményeinek tisztázása, a felelősség megállapítása érdekében.

A szóvivő felidézte, hogy Viking Sigyn szállodahajó május 29-én este 9 után öt perccel ütközött neki a koreai turistákat szállító Hableány sétahajónak, aminek következtében a Hableány elsüllyedt.
Az első vízirendőr negyed 10-kor, még azelőtt a helyszínen volt, hogy a rendőrségre bejelentés érkezett, és sikerült két embert kimentenie a vízből. A balesetet követően azonnal szemlét tartott a rendőrség a Vikingen. A nyolcórás, nautikai, igazságügyi és hajózási szakértők részvételével megtartott vizsgálat alkalmával 5 ezer fényképet készítettek és lefoglalták a hajó informatikai rendszereinek teljes, több mint 2 terabájt mennyiségű adatállományát – közölte Csécsi Soma. Hozzáfűzte, hogy a hajó további visszatartása nem volt indokolt, vagyis jogszerűen és szakszerűen engedték el.

A kutatásról azt mondta, hogy azt a Margit hídtól az országhatárig terjedő magyarországi, 215 kilométernyi Duna-szakaszon folytatják, mindaddig, amíg „reális esély” van a még eltűntként kezelt három áldozat megtalálására. A kutatás nem csupán a folyón zajlik, hanem az ár- és hullámtéren is, a rendőrség valamennyi bevethető hajójának részvételével. Továbbá parti egységek, helikopterek és drónok is segítik a munkát – ismertette Csécsi Soma. Kérdésre válaszolva elmondta: a nyomozás feladata annak kiderítése, hogy ki állt az ütközés időpontjában a Viking kormánykerekénél. Arról nem kívánt tájékoztatást adni, hogy a kihallgatás alkalmával mint mondott az ukrán kapitány.

Dunai hajóbaleset: elmulaszthatta a segítségnyújtást a Viking Sigyn kapitányahttp://www.life.hu/news/20190618-dunai-hajobaleset-elmulaszthatta-a-segitsegnyujtast-a-viking-sigyn-kapitanya.htmlA Viking Sigyn kapitánya nemcsak gondatlanság miatt felel, hanem azért is, mert elmulaszthatta a segítségnyújtást – ezt állítja a Hableányt üzemeltető cég oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvédek egyike. News--Dunai hajóbaleset: ha törölt adatokat a Viking Sigyn kapitánya, azok akkor sem tűntek elhttp://www.life.hu/news/20190618-dunai-hajobaleset-ha-torolt-adatokat-a-viking-sigyn-kapitanya-akkor-sem-tuntek-el.htmlFelmerült, hogy talán törölt adatokat a telefonjáról a Viking Sigyn kapitánya: a szakértő szerint azonban hiába, mert visszakereshető. News--Dunai hajóbaleset: a Hableány utasait mentő kapitány nem fogadta el az elismerést polgármesterétőlhttp://www.life.hu/news/20190618-a-hableany-utasait-mento-kapitany-nem-fogadta-el-az-elismerest-polgarmesteretol.htmlA Hableány két utasát is megmentette Raub Emőke, de elismerést nem fogadott el érte. News--Dunai hajóbaleset: újabb tanúkat idéznének be a Hableány ügyébenhttp://www.life.hu/news/20190618-dunai-hajobaleset-ujabb-tanukat-ideznenek-be-a-hableany-ugyeben.htmlÚjabb tanúk meghallgatását indítványozzák a Hableány-katasztrófában sértetti képviselőként eljáró ügyvédek, akik a vízbe esett emberek mentésében részt vevő hajósokat tervezik beidéztetni - írta keddi számában a Magyar Nemzet.News--Dunai hajóbaleset: lehet, hogy alkoholt ivott a Viking Sigyn kapitányahttp://www.life.hu/news/20190618-lehet-hogy-alkoholt-ivott-a-viking-sigyn-kapitanya.htmlA Hableány néhai kapitányának családját képviselő ügyvéd szerint elképzelhető, hogy a Viking Sigyn kapitánya alkoholt fogyasztott. News--Dunai hajóbaleset: egy szakértő szerint a Viking Sigyn kapitánya nem jelezte előzési szándékáthttp://www.life.hu/news/20190615-dunai-hajobaleset-szakerto-szerint-a-viking-sigyn-kapitanya-nem-jelezte-elozesi-szandekat.htmlA Dunai hajóbaleset okát hosszas vizsgálat fogja kideríteni, de egy dolog már valószínű: a szakértő szerint az ukrán hajóskapitány valamit elmulasztott. News--



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.