Valótlannak tűnő állítások láttak napvilágot a sajtóban a dunai hajóbalesettel kapcsolatban. A rendőrség most közzétette, mennyivel ment valójában a Hableány sétahajó, mielőtt összeütközött volna a Viking szállodahajóval.

A Fullank.hu internetes oldal június 24-én azt írta a dunai hajóbalesettel összefüggésben, hogy a Hajósoknak Szóló Hirdetmény 2018 augusztusi kiírása szerint a teljes budapesti szakaszon az a hajó, amelyik nem képes a hegymenetnek, azaz folyással szemben 6 kilométeres óránkénti sebességel közlekedni, az nem mehet ki a folyóra. A Police.hu azt írja, hogy a cikk állítása szerint a Hableány erre nem volt képes, a balesetet megelőzően 3,87 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, így a hajó ott sem lehetett volna. Ha ez igaz, akkor felvetődik a hajó üzemeltetőjének felelőssége is. 

„Ezzel szemben a nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a Hableány a balesetet megelőzően a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon 6 kilométer/órát meghaladó sebességgel haladt” – olvasható a Police.hu-n.

Kiemelték a Hableány roncsaitFotó: Polyák Attila - Origo