Elképesztően sok szemetet hagynak maguk után a Mount Everestet megmászók. Idén minden eddiginél többen próbáltak a csúcsra jutni, így a hulladék is sokkal több.

A Mount Everest legfelső, 8000 méteren lévő táborában 30 sátrat is talált egy független takarítói csoport. A mászók minden évben sok szemetet hagynak maguk után, de idén minden eddiginél többen próbálták meghódítani a csúcsot, így a hátrahagyott hulladék mennyisége is nagyobb. A 4-es számú táborban, más néven South Colban a sátrak tartalmát szertefújták az erős szelek.

Rengeteg szemetet hagynak maguk után a mászókForrás: Shutterstock

"A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak" – mondta el az AP-nek Dava Szteven serpa, aki 12 éve a Mount Everest megtisztításáért folyó kampány egyik vezéralakja, és aki a múlt hónapban önálló takarítóexpedíciót szervezett a világ legmagasabb csúcsára. A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat,  meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez" – mondta.
Az Everest-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt (8,5 millió forint) szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan. A becslések szerint idén 700-an jártak a hegyen, az általuk hátrahagyott szemét megdöbbentette a takarítóexpedícióban részt vevőket.
Becslése szerint a South Colon felejtett 30 sátor és tartalmuk akár ötezer kilogramm szemetet jelenthet, leszállításuk "herkulesi munka lesz". Nem lehet tudni, pontosan mennyi szemét maradt a hegyen, mert csak akkor válik láthatóvá, ha elolvad a hó.  A 2-es számú táborban a takarítók szerint nagyjából 8000 kilogramm emberi ürülék maradt az idei mászószezon után. 
Egyes mászók nem használnak alkalmi vécéket, hanem lyukat fúrnak a hóba, így az ürülék a szűk gleccserhasadékokba hullik. A globális felmelegedés miatt azonban a gleccserek és hasadékaik is egyre fogynak, a túlcsorduló mennyiségű ürülék pedig folyik le az alaptábor, majd a települések felé. Az alaptáborban lakók olvasztott havat isznak, amit a kiolvadó, lefelé folyó ürülék szennyez. Független szervezetek a szemételhelyezés állami szabályozását követelik, többek között a mászók ellátását biológiailag lebomló, nem szennyező ürülékeszsákokkal.

Az állam azt tervezi, hogy minden mászónak négyezer dollár letétet kell fizetnie indulás előtt, amit nem kap vissza, ha az előre nyilvántartásba vett és jelzéssel ellátott holmiját le nem hozza az Everestről – írja az MTI.