Előkerült egy dokumentumfilm, amelyet 3 hónappal a Csernobilben történt tragédia után forgattak. 

Az HBO sorozata miatt ismét a figyelem középpontjába került a csernobili katasztrófa, így bukkantak rá arra a felvételre, amely 3 hónappal a tragédia után készült. A dokumentumfilmben megszólalnak a felelősök, azt állítva, hogy az első perctől kezdve megfelelően kezelték a helyzetet, és csak azért nem értesítették egyből a lakosságot, hogy ne okozzanak pánikot, amíg ők sem tudják, hogy pontosan mivel állnak szembe.

Így néz ki a világító közterület az atomkatasztrófa helyénForrás: 2014 (C) Marcin Skrobanskimarcin.skrobanski@gmail.com/Marcin Skrobanski

A dokumentumfilmben megszólaltatnak két volt pripjatyi lakost is, akik tökéletes sminkben és öltözékben beszéltek arról, milyen tökéletesen kezelte a helyzetet a szovjet kormány, és hogy milyen szépek az új otthonok, amiben élnek. A riporter, Jeff McMullen felhívta a figyelmet a sugárzásra és annak következményeire, erről azonban a bemutatott lakosok nem voltak hajlandóak beszélni. Természetesen az arcukat és nevüket nem vállaló egykori lakosok már mást mondtak: halálos sugárdózisról és pánikról számoltak be – írja a Nuus.