Meglepő iratot hozott nyilvánosságra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Kiderül belőle, hogy Mary Zsuzsi énekesnőt és volt férjét, Dobos Attila zeneszerzőt négy év börtönre ítélték, amiért disszidáltak. A férfi most elmondta, mi is történt valójában.

„Dr. Dobos Attila zeneszerző, fogorvos és felesége, Mary Zsuzsa táncdalénekesnő 1970-es turistaútját követően az NSZK-ban maradt. Hazatérés megtagadása miatt 4-4 év szabadságvesztésre ítélték őket” – áll az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának irataiban, amelyet most nyilvánosságra hoztak. 

A Blikk cikkében azt írja, a szocializmusban az útleveles disszidálás politikai bűncselekménynek számított, és a népszerű énekesnővel sem tettek kivételt. „Zsuzsit nem foglalkoztatta, hogy távollétében többéves börtönt szabtak ki rá. Egyszerűen tudomást se vett róla” – mondta a lapnak dr. Dobos Attila, az énekesnő volt férje, fogorvos, zeneszerző. 

Mary Zsuzsi 2011-ben lett öngyilkosForrás: MTI/Mészáros János

Elárulta: ő akart disszidálni, de az nem igaz, hogy a felesége kizárólag miatta indult volna útnak. „Világot akart látni, és úgy gondolta, Németországban ott folytatódhat a pályája, ahol Magyarországon abbamaradt” – fogalmazott dr. Dobos Attila. 

Mary Zsuzsi már állapotos volt, amikor disszidáltak, de mire a lányuk megszületett, ő már Klapka György kedvese volt. „Csak a gyámhatóság segítségével tudtam elérni, hogy Angéla visszakerüljön hozzám” – mondta Dobos Attila. Ő 1985-ben tért haza, mert rettenetes honvágy kínozta. A cikk szerint Mary Zsuzsi csak 20 évvel ezelőtt tért haza, akkor már elvált asszonyként.