A 2012-ben megölt Szita Bence három gyilkosát tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Közülük ketten már nem élnek, a harmadik tettes, Kertész József pedig most a strasbourgi bírósághoz fordul, hogy újratárgyalják az ügyét. 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Szita Bence még életben lévő gyilkosa, Kertész József. A férfi a társaihoz hasonlóan tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A Bors úgy tudja, hogy a Kozma utcai börtön különleges részlegében raboskodó férfi még tesz egy utolsó próbálkozást, szeretné, hogy újratárgyalják az ügyét, csökkentsék a tényleges életfogytiglani büntetést. 

Azt állítja, hogy közel 12 pontban hibáztak a hatóságok a nyomozás során. Két társa, Polcz Erika és Bogdán József a börtön falai között hunytak el. A cikk szerint a kérelmét már befogadta a bíróság. 

Tényleges életfogytiglant kaptak Szita Bence gyilkosaiFotó: Magócsi Márton - Origo

"Nagyon szűk körben van eredményük a Strasbourgba eljuttatott eseteknek" – magyarázta a Borsnak az ügytől független jogász, dr. Vidákovics Béla Zsolt. Azt mondja, azok az ügyek kerülnek az emberjogi bíróság elé, amelyekre hazánkban nincs jogorvoslat. Lehet, hogy egy kérelmet befogadnak, de a legtöbb esetben elutasítják, a bírálat pedig évekig tarthat. 

Szita Bence nevelőapja, Gyöngyi Sándor szerint Bogdán is benyújtotta ezt a halála előtt. "Azt gondolom azonban, hogy csakúgy, mint itthon, Strasbourgban is olyanok hoznak ítéletet, akik a közvetlen bizonyítékok alapján visszadobják a kérelmet" – mondta a még mindig gyászoló férfi.

Mint ismeretes: Szita Bencét 2012-ben megkínozták, majd élve eltemették. A tervet nevelőanyja, Polcz Erika eszelte ki. Két társa Bogdán József és Kertész József voltak.