A dunai hajóbalesetben elhunyt kapitányt és matrózt a kollégái és a családjaik búcsúztatták el a Duna vizén.

Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó maga alá gyűrte a Hableányt. A fedélzeten tartózkodókból mindössze heten élték túl a katasztrófát. A kétfős magyar legénységet, Lombos László kapitányt és Pethő János matrózt a Duna vizén búcsúztatták kollégáik és szeretteik. Síromnál sírva meg ne állj, nem vagyok ott, mert nincs is halál"  – ezekkel a sorokkal engedték vízre a hamvaikat a kollégák.

Így búcsúztatták a Hableány legénységétFotó: Polyák Attila - Origo

Tizenöt hajó gyémánt alakzatban úszott, majd egyszerre megszólaltak a hajókürtök. A matróz és egykori katona hamvait díszegyenruhás hajós engedte vízbe. Bajtársai díszlövésekkel búcsúztatták.

"János ötleteivel, segítőkészségével példa volt minden kollégája számára. Feladatait a legjobb tudása szerint teljesítette, sőt azon felül is számítani lehetett rá. Ezért vehette át a cégcsoport Minőség-díját tavaly" – idézi a Blikk Tóth Mihályt, a Panoráma Deck sajtószóvivőjét.

Lombos László, a Hableány kapitánya szintén elismert szakember volt. "Szavára figyeltek, ha megszólalt, annak súlya volt. A sokéves tapasztalat érződött minden mondatán. Bár a hajóvezetés szerelmese volt, műszaki ismeretei miatt is mindig tudta, hogy mire kell figyelnie. Nagy segítséget jelentett tudása, kollégái mindig szívesen dolgoztak vele. Felelősségteljes ember volt, akire mindig lehetett számítani" – mondta egy kollégája.