Több mint tízmilliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt Grönlandon

Forrás: Orvar Atli -
jég olvadás Grönland klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el szerdán Grönlandon amiatt, hogy a föld legnagyobb szigetét is elérte az európai országokon múlt héten végigvonuló, melegrekordokat megdöntő hőhullám.

Az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között elterülő Grönland felszínének 82 százalékát jég borítja.
A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója, Ruth Mottram szerint az olvadás szerdán már a jégfelület 56,5 százalékát érintette, ami rekordnak számít az idei évet nézve. A szakember csütörtökre jósolta a tetőzést, mielőtt a hidegebb hőmérséklet lelassítja az olvadás ütemét. "A hosszú távú előrejelzés azonban további meleget és napos időjárást ígér Grönlandon, vagyis a jégveszteség tovább nő" - tette hozzá a kutató.

Grönlandi tájkép. Az olvadó jég miatt nyaranta évről évre egyre több olvadékvíz keletkezik Forrás: Orvar Atli


Mottram szerint július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna felszíni jég veszett oda az óceánba, ami azt jelenti, hogy a hónapban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon. A kutató elmondta, hogy a grönlandi olvadási szezon kezdete, június 1-je óta 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten. Összehasonlításképpen: 2012-ben összesen 290 gigatonna jég olvadt bele az óceánba az augusztus végéig tartó olvadási szezonban.

Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon - ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg. A grönlandi jégtakaró mostani erős olvadásáért ugyanaz az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő a felelős, amely a múlt héten megdöntötte a melegrekordokat számos európai városban.

Kenderesi Tamás a reptérről azonnal kórházba menthttp://www.life.hu/news/20190802-kenderesi-tamas-a-repterrol-azonnal-korhazba-ment.htmlCsütörtökön érkezett meg Dél-Koreából Kenderesi Tamás, akit szexuális zaklatással vádolt meg egy 18 éves táncoslány. Az újságírók hiába várták a reptéren, az úszót sikerült észrevétlenül kijuttatni a reptérről - írja a Bors. NewsHidegfront érkezik augusztus első hétvégéjénhttp://www.life.hu/news/20190802-hidegfront-erkezik-augusztus-elso-hetvegejen.htmlHidegfront érkezik augusztus első hétvégéjére, helyenként kiadós eső is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.News--Szökőkútba piszkított egy fiatal nő Pécsett – fotóhttp://www.life.hu/news/20190801-egy-szokokutba-piszkitott-egy-fiatal-no-pecsett-foto.htmlIsmét egy undorító dolog törént: egy fiatal nő nyilvánosan könnyített magán. News--Péniszével fest az ausztrál nyugdíjas, Pricasso – videóhttp://www.life.hu/news/20190801-peniszevel-fest-az-ausztral-nyugdijas-pricasso.htmlA hamarosan 70 éves ausztrál férfi óriási megdöbbenést keltett egy tehetségkutatóban: a péniszével festett portrét. NewsOrigoFurcsa eseményeket rögzített egy biztonsági kamera egy üres amerikai kocsmábanhttp://www.life.hu/news/20190801-furcsa-esemenyeket-rogzitett-egy-biztonsagi-kamera-egy-ures-amerikai-kocsmaban.htmlA biztonsági kamera szeme mindent lát, így derült fény arra, hogy az üres kocsma nem is annyira üres. NewsOrigoElhunyt Bóta Enikő egykori válogatott röplabdázóhttp://www.life.hu/news/20190801-elhunyt-bota-eniko-egykori-valogatott-roplabdazo.htmlElhunyt Bóta Enikő egykori válogatott röplabdázó. 51 éves volt. News




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.