Újabb aszteroida suhan el a Föld mellett a jövő héten

Forrás: News Nation -
aszteroida NASA Föld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2006 QQ23 jelű aszteroida, amely várhatóan augusztus 10-én halad el a bolygó mellett, a becslések szerint 570 méter átmérőjű és a Földtől csaknem 8 millió kilométerre található. Lindley Johnson és Kelly Fast NASA-szakértők szerint az ilyen „földközeli objektumoknak” nevezett égitestek, mint az aszteroidák és üstökösök más bolygókkal együtt keringenek a Nap körül.

A 2006 QQ23 aszteroidához hasonló objektumok évente nagyjából féltucatszor suhannak el a Föld mellett – mondta Johnson. Ez az aszteroida ugyan csak 570 méter átmérőjű, a Nap körül keringő legnagyobb ismert kisbolygó azonban 33 kilométeres. A Naprendszerben mintegy 900 olyan aszteroida kering a Föld közelében, amelynek átmérője több mint egy kilométer – olvasható a CNN amerikai hírtelevízió honlapján.

Forrás: News Nation

A szakemberek szerint ahogy az aszteroida mérete csökken, egyre gyakrabban közelíti meg a Földet, a bolygó légköre azonban a legkisebbeket elégeti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek ne okozhatnának kárt. 2013-ban egy 17 méter átmérőjű kisbolygó jutott át a Föld légkörén az oroszországi Cseljabinszk felett. Bár becsapódás nem történt, a robbanás így is több mint ezer embert megsebesített.
Ha egy a 2006 QQ23 aszteroidához hasonló méretű objektum becsapódna a Földbe, az országnyi területet rombolna le. A becsapódás azonban meglehetősen ritka, 200–300 évente egyszer történik meg – mondta Johnson. A NASA rendelkezik azzal a technológiával, amelynek segítségével nyomon követhetik ezeket az aszteroidákat, kiszámíthatják, mikor haladnak el a Föld közelében. A 2006 QQ23 aszteroida pályájának adatait 1901 óta rögzítik és már egészen 2200-ig meghatározták.
Ha azonban olyan aszteroida közelítené meg a Földet, amely veszélyt jelenthet, a NASA missziót indítana az objektum pályájának eltérítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.