Több százezer hektár égett le az erdőtüzekben Bolíviában

Forrás: AFP/Ho -
tűz erdőtűz Bolívia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint több mint 700 ezer hektár erdő és legelő égett le az országot sújtó erdőtüzekben.

Pusztít a tűz Bolíviában, több mint 700 ezer hektár erdő és legelő vált semmivé. A lángok megfékezésére a dél-amerikai országba érkezett pénteken a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe. A kaliforniai Sacramentóból felszállt Boeing 747 Supertanker típusú repülőgép a Bolívia legnagyobbjának számító Viru Viru repülőtéren szállt le, Santa Cruzban – jelentette a Bolivia TV állami csatorna.

A tűzoltók hősiesen küzdenek Forrás: AFP/Ho

„A Supertankerrel megerősítjük a fegyveres erőink, a rendőrség, a szubnacionális kormányzatok, intézmények és önkéntesek munkáját, akik hősiesen harcolnak a lángokkal Chiquitaniában” – írta a Twitteren Evo Morales bolíviai elnök.
Mint arra a bolíviai hatóságok rámutattak, a repülőgép egyetlen bevetés során mintegy 150 ezer liter gélt, habot vagy vizet képes szétszórni egy három kilométer hosszú és körülbelül 50 kilométer széles területen. A bolíviai kormány legutóbbi, csütörtökön készített jelentése szerint

legalább 1817 családot és 700 ezer hektárnyi erdő- és legelőterületet sújtottak a chiquitaniai övezetben tomboló tüzek.


Chiquitania Bolívia egyik legfőbb idegenforgalmi területe, itt találhatók ugyanis azok a jezsuita missziók, amelyek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek, tekintve, hogy a legjobb állapotban lévőknek számítanak az amerikai kontinensen.

A helyzet súlyosságára tekintettel a Santa Cruz-i kormányzat egy hete a megyére vonatkozó katasztrófahelyzetet hirdettek. Napokkal ezt követően a kormány úgy döntött, hogy „sürgősségi környezetvédelmi kabinetet” hoz létre a helyzet kezelésére – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.