A burgundi borok jó jelzői egy francia tanulmány szerint a klímaváltozásnak, ugyanis átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a szüret a kelet-franciaországi régióban 1988 óta, mint az előző hat évszázadban.

A burgundiai szüretek idejéről készült új áttekintés, amely megvizsgálta az elmúlt 664 évet, megerősítette, hogy az elmúlt 30 évben az időjárás igen szokatlanná vált - írták a burgundiai egyetem kutatóintézetének szakemberei a tanulmányukban. A francia, svájci és német klímakutatók, történészek és más tudományágak képviselői által készített tanulmány megállapította, hogy az utóbbi években a térség klímája melegebb és szárazabb lett.
 

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock


Thomas Labbé kutató, a tanulmány vezető szerzője 1354-ig visszamenőleg pontosan rekonstruálta a szüretek idejét Beaune-ban, Burgundia borfővárosában archív források, önkormányzati feljegyzések és sajtójelentések alapján. A 2018-ig összegyűjtött adatok a leghosszabb időszakot ölelik át a szőlészet történetének kutatásában.
"Az igen meleg és száraz évek ritkák voltak a múltban, ám mindennapossá váltak az elmúlt 30 évben" - közölte Labbé, aki szerint ez jól mutatja a globális felmelegedést. A tanulmány szerint 1987-ig a szüret általában szeptember 28-án kezdődött, ám 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban.